Miért fontos a reggeli?

Sokat hallunk róla, hogy a reggeli milyen fontos gyereknek/felnőttnek egyaránt, de hogy miért van ez így, és hogy vajon mit is kellene ennünk vagy a gyermekeinknek adnunk reggelire, az már nem is olyan egyszerű kérdés.
Sokan egyáltalán nem reggeliznek, aminek leggyakoribb okai között az időhiány szerepel az első helyen. Nem kalkulálják bele az idejükbe, és szívesebben lustálkodnak még 10 percet az ágyban, pedig egy egészséges reggeli a napi hatékonyságunk növelésével bőven behozza azt a 10 percet, amit rászánunk. Normál esetben egy 12 órás éjszakai pihenés után az emésztőrendszerünk és legfőképpen a gyomrunk felkészülten várja, hogy beindíthassa emésztő- és tápanyag felszívó funkcióit. Sokan azt gondolják, hogy mivel éjszaka pihenünk, így energiát sem égetünk, ami nem igaz. A létfenntartó funkcióink úgymint légzés, keringés, tápanyagraktárak feltöltése…stb. éjszaka is működnek.
Az energia szükségletünk körülbelül 30%-át kellene a reggeliből fedezni, ami valójában nem is olyan kevés kalória. Ráadásul ennek 100%-a felhasználódik a nap folyamán, ami már nem feltétlenül igaz a késői vacsorára, amivel gyakran pótolni próbáljuk a napközben kihagyott étkezéseket. A fogyókúrázók és a diétázók is rosszul döntenek, ha az energiabevitel csökkentése céljából a reggeli étkezést hagyják el, ugyanis ez bizonyítottan hajlamosít a nassolásra, nem beszélve arról, hogy ha naponta csak 1-2 alkalommal eszünk, akkor a test „raktározó üzemmódba” kapcsol és akár kevesebb kalóriától is hízhatunk!
Kutatások bizonyítják, hogy ha reggelizünk, javul a figyelmünk, a koncentrációképességünk és a memóriánk is. Az idegrendszernek és a májnak a legfontosabb üzemanyaga a glükóz. A májunk rengeteg feladatot lát el a testben, köztük a vitaminok, ásványi anyagok és antioxidánsok feldolgozását is, amely a megfelelően feltöltött glikogén raktárak nélkül nem lehetséges. Ahhoz, hogy a nap folyamán jól tudjunk teljesíteni, folyamatos tápanyagellátásra van szűkség. Ha túl alacsony a vércukor szintünk, akkor a mellékvese kénytelen adrenalin és kortizol hormonokat bocsátani a vérbe, hogy normalizálja a vércukorszintet, ami hosszú távon a mellékvesék kimerüléséhez, és ezáltal a stressztűrő képesség drasztikus csökkenéséhez vezet.
Természetesen nem mindegy, hogy mit eszünk reggelire. Az üres gyomorba borított kávé nem számít étkezésnek, sőt megakasztja a májunk éjszaka folyamán megkezdett méregtelenítési folyamatait, így még egészséges embereknek sem ajánlott, főleg annak, akinek gyomor-vagy emésztőrendszeri panaszai vannak. Ébredés után először egy nagy pohár (min.3dl) tisztított- vagy ásványvízre van szükségünk. Tehetünk bele citromot vagy lime-ot is, de semmiképpen ne legyen hideg, inkább langyos! Ez segít kimosni az emésztőrendszerünkből az éjszaka kiválasztott méreganyagokat, és megakadályozza azok újbóli felszívódását.
Most már jöhet egy egészséges reggeli! A legtöbb gyerek (néhány felnőtt is) tökéletesen jól eléldegélne mézes- vagy lekváros kenyéren, de ugye tudjuk, hogy az egészséges táplálkozás a változatosságra épül, éppen ezért ezt nem tehetjük meg minden reggel. A tojás is jó alternatíva lenne, de figyelembe véve a heti 2-3 db tojás ajánlást, ez maximum 1 tojásos reggelit jelent hetente, és hétköznap kevés embernek van ideje bíbelődni vele.
Akkor mi is legyen? A zabpehely ideális választás. Sokan még ma is kerülik, túl egyszerűnek és ízetlennek találják, pedig elképesztő változatosan elkészíthető, és az olajos magvakkal, gyümölccsel és fűszerekkel kombinált zabpehely nem csak kiváló tápanyagforrás, de nagyon ízletes is. Ha pedig granola formájában van mindez – almasűrítménnyel és almacukorral – összesütve, a zabpehely egy új dimenzióba emelkedik.
A zabpehely önmagában magas rost tartalmának köszönhetően lassan szívódik fel, nem okoz hirtelen vércukorszint-és inzulinszint emelkedést, megfelelő mennyiségű folyadékkal fogyasztva, hosszan tartó teltségérzetet biztosít. Rakjunk a zabkásánkba egy-egy kanál natúr magkrémet (pl. mandula-, földimogyoró-, kesudió- vagy törökmogyorókrémet), és ezzel – amellett, hogy még finomabb és táplálóbb lesz a megszokott zabkásánk – a reggelink fehérjetartalmát is megnövelhetjük.
Granola formájában kiváló választás azoknak, akik aktív, sportos életet élnek, hiszen kiváló energiaforrás, magas olajos mag tartalmának köszönhetően pedig a fehérjetartalma is számottevő. Sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, (B vitaminok, E és K vitamin, Cink, Kálium, Kalcium, Magnézium, Vas, Réz, Mangán) ezen kívül nagyon jó növényi fehérje forrás, gyulladásgátló és immunerősítő, még a koleszterin szintet is csökkenti. Tökéletes választás reggelire! Fogyasztását növényi tejjel (első sorban rizs-vagy zab itallal) ajánlom!
Desits Andrea
Dietetikus