Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Nyelv

Hungarian hu
English en

Fenntarthatóság

Évek óta tartó folyamat és kísérletezés eredményeként végre eljutottunk oda, hogy a termékeink egy részét olyan lebomló anyagba küldhetjük el nektek, amivel jelentős mértékben csökkenthetjük a termékeink és cégünk ökológiai lábnyomát.

A kezdetektől fogva figyeltünk arra, hogy minden általunk használt csomagolóanyag újrahasznosítható legyen és szelektíven gyűjtsük a hulladékot. Ahol csak lehet, papírt használunk, ill. üveget műanyag helyett, de mindig is szerettük volna, ha a műanyagot is kiválthatjuk környezetebarátabb csomagolóanyaggal.

Ez nem volt egyszerű feladat. A csomagolóanyagoknak a granola esetében sok szempontnak kell megfelelnie: meg kell őriznie a termék ropogósságát, azaz nem szabad légáteresztőnek lennie (a papír csomagolás emiatt nem jöhet szóba). Kellően vastagnak is kell lennie, hogy a ropogós granoladarabok ne szakítsák ki. És végül természetesen élelmiszer csomagolására alkalmas anyagnak kell lennie.

Sok egyeztetésen vagyunk túl gyártókkal, akik rendszerint nem is értették a kérdésünket. Sokszor megkaptuk, hogy olyan anyag nem létezik, amilyet mi keresünk. Több komposztálható anyagot is kipróbáltunk, viszont a fenti kritériumoknak egyszerre egyik anyag sem felelt meg.

És ezután jött képbe egy új fejlesztése az egyik hazai gyártónak: mi lettünk a kísérleti nyulai, mi teszteltük először Magyarországon ezt az iparilag komposztálható tasakot. Ebből találtunk olyat, ami megtartotta a granola ropogósságát, és minden egyéb szempontnak is megfelelt. Eléggé körüljártuk a témát, nem akarunk egy olyan újításba invesztálni, ami igazából csak egy látszatmegoldás, csak arra jó, hogy zöldnek tűnjünk, de valójában még rosszabb, mint a műanyag... És végül az győzött meg minket, hogy az iparilag komposztálható tasak normál körülmények között (szigorúan nem a szelektív gyűjtőbe, hanem  a kommunális kukába rakva) is lebomlik, biomassza, CO2 és víz lesz belőle, csak épp lassabban, mint ipari körülmények közöttÉs lebomlása után nem lesz belőle mikroműanyag.

 Ahhoz, hogy ez a projektünk sikeres legyen, a Ti részetekről is igényel némi erőfeszítést. Az új lebomló csomagolásunk csak a szállítás ideje alatt (3-4 nap) képes biztosítani a termék ropogósságát és minőségét. Ezért nem alkalmas a termék hosszú távú tárolására. Minél előbb át kell rakni egy légmentesen záródó üvegbe vagy dobozba.

Ezen túl az is nagyon fontos, hogy ez NEM MŰANYAG, nem szabad a zacskót a műanyag gyűjtőbe rakni, mivel az rontja a szelektíven gyűjthető műanyagok minőségét, ezzel az újrahasznosítás hatékonyságát. Csak simán a kommunális hulladékba rakd (vagy juttasd el ipari komposztálóba).

A granoláinkat tehát ezentúl 1 kg-os kiszerelésben, TÜV Austria által minősített OK Compost Industrial jelzéssel ellátott tasakokban is meg lehet vásárolni.

 

 

Csomagolásmentesen

Az elmúlt években sok egyre több csomagolásmentes bolt is megkeresett bennünket, hogy szeretnék értékesíteni a termékeinket. A legkézenfekvőbb megoldás a műanyag vödör volt (a papír csomagolás sajnos a fent részletezettek miatt nem jön szóba, pillanatok alatt megpuhul benne a granola). Ez azonban csak a hozzánk közeli, budapesti boltok esetében működött jól, ahova személyesen is el tudtuk vinni a dobozokat, és cserélni is tudtuk a korábbiakat. A vidéki üzletekbe – ahova futárral küldtük a csomagokat – már rengeteg térkitöltőt és hatalmas kartondobozokat kellett használnunk, hogy minden beleférjen, így a csomagolásmentesség a legkevésbé sem valósult meg. Arról nem is beszélve, hogy ezek a vödrök is elhasználódnak/eltörnek előbb-utóbb (sokszor épp a szállítás alatt), rengeteg műanyag hulladékot termelve ezáltal.

Így ezen boltok esetében is szuper megoldás lett a lebomló tasak: csak annyi helyet foglalnak, amennyi feltétlenül szükséges, sokkal kisebb kartondobozba beférnek, idővel pedig maradéktalanul lebomlanak.

Keresés