Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Nyelv

Hungarian hu
English en

Fenntarthatóság

Üvegvisszaváltás

 

A 2024-es év nagy lépése számunkra, hogy idéntől visszaváltjuk az kiürült magkrémes üvegeket. Ez régóta tervben volt már, mivel a kezdetek óta célunk egy környezetvédelmi szempontból minél fenntarthatóbb működés, de most jutottunk el odáig, hogy ennek minden feltételét ki tudtuk alakítani, kezdve a könnyen leáztatható címke beszerzésétől az üvegek visszaküldésének megszervezéséig.

Köszönjük, hogy ebben te is segítségünkre leszel. Ahhoz, hogy az üvegeket vissza tudjuk venni tőled, az alábbiakat kell tenned:

1. Első lépésben kérünk, hogy mosd tökéletesen tisztára az üveget. Természetesen nálunk további tisztításon és fertőtlenítésen esik át az üveg, de a mi munkánkat könnyíted meg azzal, ha tiszta üveget küldesz vissza.

2. Második lépésben le kell áztatnod az üvegről címkét. Idén (2024-ben) fokozatosan új címkére térünk át, ami forró vízben történő 1 órás áztatást, vagy mosógatógépben 70 fokon történő mosást követően könnyen leszedhető. De  Fontos, hogy csak olyan üveget tudunk visszaváltani, amiről tökéletesen el lett távolítva a címke. A kupakon másfajta címke van, azt nem fogod tudni leáztatni.

3. Ha összegyűlt min. 10 üveg, írj nekünk az info@mendula.hu e-mail címre, hogy hova küldhetjük a futárt az üvegekért. FONTOS!!! AZ ÜVEGEKET ALAPOSAN, EGYESÉVEL TEKERD KÖRBE/CSOMAGOLD BE, KÜLÖNBEN ELTÖRIK A SZÁLLÍTÁS SORÁN, ÉS NEM TUDJUK VISSZAVÁLTANI! A kupakot is nyugodtan küldd vissza, de kupak nélkül is visszavesszük az üveget.

4. 10-nél kevesebb üveget is visszaküldhetsz nekünk, de ebben az esetben a visszaküldés költségeit nem tudjuk vállalni.

5. Ha visszaértek hozzánk az üvegek, darabonként 100 Ft értékben küldünk egy kupont, amit a következő vásárlásod alkalmával beválthatsz.

Reméljük, sikerült kialakítani egy olyan üvegvisszaváltós rendszert, ami nektek is vonzóvá teszi az üvegek visszaküldését, és együtt tudunk tenni annak érdekében, hogy minél kevesebb hulladékot termeljünk. Ha csak annyi változás történik, hogy a könnyen leáztatható címke miatt újra felhasználod az üvegeket (pl. lekvárt töltesz bele), már elértük a célunkat. 
Ha bármi kérdésed, észrevételed van, írj nekünk az info@mendula.hu e-mail címre!

 

 

 

 

Lebomló csomagolás

 

Évek óta tartó folyamat és kísérletezés eredményeként végre eljutottunk oda, hogy a termékeink egy részét olyan lebomló anyagba küldhetjük el nektek, amivel jelentős mértékben csökkenthetjük a termékeink és cégünk ökológiai lábnyomát.

A kezdetektől fogva figyeltünk arra, hogy minden általunk használt csomagolóanyag újrahasznosítható legyen és szelektíven gyűjtsük a hulladékot. Ahol csak lehet, papírt használunk, ill. üveget műanyag helyett, de mindig is szerettük volna, ha a műanyagot is kiválthatjuk környezetebarátabb csomagolóanyaggal.

Ez nem volt egyszerű feladat. A csomagolóanyagoknak a granola esetében sok szempontnak kell megfelelnie: meg kell őriznie a termék ropogósságát, azaz nem szabad légáteresztőnek lennie (a papír csomagolás emiatt nem jöhet szóba). Kellően vastagnak is kell lennie, hogy a ropogós granoladarabok ne szakítsák ki. És végül természetesen élelmiszer csomagolására alkalmas anyagnak kell lennie.

Sok egyeztetésen vagyunk túl gyártókkal, akik rendszerint nem is értették a kérdésünket. Sokszor megkaptuk, hogy olyan anyag nem létezik, amilyet mi keresünk. Több komposztálható anyagot is kipróbáltunk, viszont a fenti kritériumoknak egyszerre egyik anyag sem felelt meg.

És ezután jött képbe egy új fejlesztése az egyik hazai gyártónak: mi lettünk a kísérleti nyulai, mi teszteltük először Magyarországon ezt az iparilag komposztálható tasakot. Ebből találtunk olyat, ami megtartotta a granola ropogósságát, és minden egyéb szempontnak is megfelelt. Eléggé körüljártuk a témát, nem akarunk egy olyan újításba invesztálni, ami igazából csak egy látszatmegoldás, csak arra jó, hogy zöldnek tűnjünk, de valójában még rosszabb, mint a műanyag... És végül az győzött meg minket, hogy az iparilag komposztálható tasak normál körülmények között (szigorúan nem a szelektív gyűjtőbe, hanem  a kommunális kukába rakva) is lebomlik, biomassza, CO2 és víz lesz belőle, csak épp lassabban, mint ipari körülmények közöttÉs lebomlása után nem lesz belőle mikroműanyag.

 Ahhoz, hogy ez a projektünk sikeres legyen, a Ti részetekről is igényel némi erőfeszítést. Az új lebomló csomagolásunk csak a szállítás ideje alatt (3-4 nap) képes biztosítani a termék ropogósságát és minőségét. Ezért nem alkalmas a termék hosszú távú tárolására. Minél előbb át kell rakni egy légmentesen záródó üvegbe vagy dobozba.

Ezen túl az is nagyon fontos, hogy ez NEM MŰANYAG, nem szabad a zacskót a műanyag gyűjtőbe rakni, mivel az rontja a szelektíven gyűjthető műanyagok minőségét, ezzel az újrahasznosítás hatékonyságát. Csak simán a kommunális hulladékba rakd (vagy juttasd el ipari komposztálóba).

A granoláinkat tehát ezentúl 1 kg-os kiszerelésben, TÜV Austria által minősített OK Compost Industrial jelzéssel ellátott tasakokban is meg lehet vásárolni.

 

 

Csomagolásmentesen

Az elmúlt években sok egyre több csomagolásmentes bolt is megkeresett bennünket, hogy szeretnék értékesíteni a termékeinket. A legkézenfekvőbb megoldás a műanyag vödör volt (a papír csomagolás sajnos a fent részletezettek miatt nem jön szóba, pillanatok alatt megpuhul benne a granola). Ez azonban csak a hozzánk közeli, budapesti boltok esetében működött jól, ahova személyesen is el tudtuk vinni a dobozokat, és cserélni is tudtuk a korábbiakat. A vidéki üzletekbe – ahova futárral küldtük a csomagokat – már rengeteg térkitöltőt és hatalmas kartondobozokat kellett használnunk, hogy minden beleférjen, így a csomagolásmentesség a legkevésbé sem valósult meg. Arról nem is beszélve, hogy ezek a vödrök is elhasználódnak/eltörnek előbb-utóbb (sokszor épp a szállítás alatt), rengeteg műanyag hulladékot termelve ezáltal.

Így ezen boltok esetében is szuper megoldás lett a lebomló tasak: csak annyi helyet foglalnak, amennyi feltétlenül szükséges, sokkal kisebb kartondobozba beférnek, idővel pedig maradéktalanul lebomlanak.

Keresés