Vegán, paleo gasztroajándék: Raw Rocher
Nagyon szeretek kísérletezni klasszikus édességek egészséges változatával. Készült már nálam Twix, Raffaello, most pedig Rocher-val próbálkoztam, és elképesztő jó lett. Pörkölt mogyoróból készült mogyoróvaj az alapja, ez adja a legfőbb ízt, és ha az jó minőségű, már nyert ügyünk is van: megvan az utánozhatatlan Rocher íz. A bonbonok egy részét csokiba mártottam, ahogy az igazi Rocher is készül, a másik felét csak pörkölt mogyoróba forgattam – nekem a csokiba mártott jobban bejött. Komolyan mondom, pár hét után teljesen átáll az ember ízlése az egészségesebb édességekre, ha egyszer elhatározza, hogy búcsút mond a fehér lisztes-cukros cuccoknak. Nekem a legtöbb bolti csoki, ill. hagyományos édesség/süti már túl édes, ehetetlenül gejl, és egyáltalán nem kívánom. Nem gondoltam volna, hogy én valaha is ezt mondom, mert mindig is édesszájú voltam – és ezt most sem múlt el. Csak igyekszem minőségi édességekkel oltani az édesség iránti vágyam. Nem hiszek a teljes tiltásban, az csak állandó sóvárgáshoz vezet, inkább a kevesebb, de sokkal jobb pártján állok: sütiben, csokiban, de igazából bármiben
Hozzávalók (kb. 10-12 darabhoz):
90 g natúr mogyoróvaj
10 g jó minőségű kakaópor
50 g datolyapaszta (előzőleg meleg vízben áztatott, majd masszává aprított magozott datolya)
35 g mandulaliszt
4 ek juharszirup
10 dkg jó minőségű étcsokoládé
a hempergetéshez: pörkölt, aprított mogyoró
Az étcsokoládé kivételével minden hozzávalót összegyúrunk, vizes kézzel golyókat formázunk belőle, majd meghempergetjük az apróra vágott mogyoróban. Ezután hűtőbe rakjuk legalább fél órára. Az étcsokoládét felolvasztjuk, majd a golyókat kimártjuk benne. Sütőpapírra rakosgatjuk, és megvárjuk, míg teljesen megdermed.