Vegán, paleo gasztroajándék: Raw Rocher
Egy egészséges, szupergyors, vegán, paleo gasztroajándék ötlet így karácsony környékén gondolom, mindenkinek jól jön
Nagyon szeretek kísérletezni klasszikus édességek egészséges változatával. Készült már nálam Twix, Raffaello, most pedig Rocher-val próbálkoztam, és elképesztő jó lett. Pörkölt mogyoróból készült mogyoróvaj az alapja, ez adja a legfőbb ízt, és ha az jó minőségű, már nyert ügyünk is van: megvan az utánozhatatlan Rocher íz. A bonbonok egy részét csokiba mártottam, ahogy az igazi Rocher is készül, a másik felét csak pörkölt mogyoróba forgattam – nekem a csokiba mártott jobban bejött. Komolyan mondom, pár hét után teljesen átáll az ember ízlése az egészségesebb édességekre, ha egyszer elhatározza, hogy búcsút mond a fehér lisztes-cukros cuccoknak. Nekem a legtöbb bolti csoki, ill. hagyományos édesség/süti már túl édes, ehetetlenül gejl, és egyáltalán nem kívánom. Nem gondoltam volna, hogy én valaha is ezt mondom, mert mindig is édesszájú voltam – és ezt most sem múlt el. Csak igyekszem minőségi édességekkel oltani az édesség iránti vágyam. Nem hiszek a teljes tiltásban, az csak állandó sóvárgáshoz vezet, inkább a kevesebb, de sokkal jobb pártján állok: sütiben, csokiban, de igazából bármiben
Hozzávalók (kb. 10-12 darabhoz):
90 g natúr mogyoróvaj
10 g jó minőségű kakaópor
50 g datolyapaszta (előzőleg meleg vízben áztatott, majd masszává aprított magozott datolya)
35 g mandulaliszt
4 ek juharszirup
10 dkg jó minőségű étcsokoládé
a hempergetéshez: pörkölt, aprított mogyoró
Az étcsokoládé kivételével minden hozzávalót összegyúrunk, vizes kézzel golyókat formázunk belőle, majd meghempergetjük az apróra vágott mogyoróban. Ezután hűtőbe rakjuk legalább fél órára. Az étcsokoládét felolvasztjuk, majd a golyókat kimártjuk benne. Sütőpapírra rakosgatjuk, és megvárjuk, míg teljesen megdermed.
