Mi kerüljön az uzsonnás dobozba?
A legtöbb szülő örülne, ha a gyerek kedvenc szendvicse a teljes kiőrlésű kovászos kenyér lenne hummusszal és rengeteg zöldséggel megpakolva, de sajnos a valóság ettől általában messze áll :)) A friss zsemlébe pakolt szalámi és sonka valószínűleg örökké letaszíthatalan lesz a trónról. De akkor mégis mit csináljunk, hogy a gyerek kicsit változatosabban étkezzen napközben? Adjunk neki olyan nasit, amiben a szalámis zsemlénél kicsit több a rost, a vitamin és az ásványi anyag. A legjobb, ha ezekben a nasikban az édesítésről valamilyen gyümölcs (pl. banán, alma, datolya) gondoskodik, a liszt pedig teljes kiőrlésű benne (vagy zabpehelyhet, esetleg darált mandulát, mogyorót használunk). Így gondoskodhatunk arról, hogy ezek a kis finomságok ne egy hirtelen cukorlöketet adjanak a gyerekeknek, hanem hosszabb ideig ellássák őket energiával.
Erre hoztunk nektek két olyan receptet, amelyeket minden gyerek imádni fog: egy almás-zabpelyhes muffint és egy mandulás amerikai palacsintát. Mindkettő szuperül elkészíthető előző nap is, jól bírja a szállítást, minimál természetes édesítővel készültek, és telis-tele vannak fontos ásványi anyagokkal, hogy jobban menjen a tanulás.
Mandulavajas amerikai palacsinta
Hozzávalók (15 db-hoz):
- 80 g Mendula mandulavaj
- 1 tojás
- 250 ml tej, vagy mandulatej/más növényi tej
- 1 ek juharszirup
- 1 tk vanília kivonat
- 140 g tönkölyliszt
- 2 tk sütőpor
- ·½ t só
- Áfonya, juharszirup, mandulavaj tálaláshoz
Elkészítése:
- A lisztet a sütőporral és a sóval összekeverjük.
- Egy másik edényben a tejet a tojással, vanília kivonattal és a juharsziruppal összekeverjük, majd hozzáadjuk a mandulavajat és azzal is alaposan elkeverjük.
- A száraz hozzávalókhoz hozzáöntjük a nedveset és addig keverjük, míg homogén lesz.
- Egy palacsintasütőt felmelegítünk, teszünk bele egy kevés olajat, és kb. 2 evőkanálnyi mennyiségű tésztát kanalazunk bele.
- Amikor megjelennek a buborékok a palacsintán, és a széle már kezd szilárdulni (kb. 1,5-2 perc), megfordítjuk és további 1-1,5 percig még sütjük.
- Tálaláskor mandulavajat teszünk a palacsintatorony tetejére, áfonyát halmozunk rá, végül leöntjük juharsziruppal.
Mandulás-almás muffin
Hozzávalók (12 db):
- 120 g görög joghurt
- 100 g Mendula Mandulakrém
- 2 db tojás
- 60 g juharszirup
- 1 tk vaníliakivonat
- 100 ml mandulatej
- 1 db édes alma meghámozva, lereszelve
- 180 g zabpehely
- 1 tk sütőpor
- ½ tk szódabikarbóna
- ½ kk só
- 1 tk fahéj
Elkészítése:
- A sütőt előmelegítjük 175 fokra (légkeverés), a muffin formába kapszlikat teszünk.
- A száraz hozzávalókat összekeverjük egy tálban.
- Egy másik tálban enyhén felverjük a tojást, hozzáadjuk a tejet, elkeverjük, majd jöhet a többi nedves hozzávaló. Amikor homogén, akkor hozzáadjuk a reszelt almát.
- A száraz hozzávalókat 2 részletben hozzákeverjük a nedves hozzávalókhoz.
- A tésztát elosztjuk a 12 formában, és 30 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük.