Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Menü

Nyelv

Hungarian hu
English en

Mi kerüljön az uzsonnás dobozba?

Mi kerüljön az uzsonnás dobozba? Szerintünk minden gyerekes családban minden reggel elhangzik ez a kérdés: mit csomagoljak uzsonnára??

A legtöbb szülő örülne, ha a gyerek kedvenc szendvicse a teljes kiőrlésű kovászos kenyér lenne hummusszal és rengeteg zöldséggel megpakolva, de sajnos a valóság ettől általában messze áll :)) A friss zsemlébe pakolt szalámi és sonka valószínűleg örökké letaszíthatalan lesz a trónról. De akkor mégis mit csináljunk, hogy a gyerek kicsit változatosabban étkezzen napközben? Adjunk neki olyan nasit, amiben a szalámis zsemlénél kicsit több a rost, a vitamin és az ásványi anyag. A legjobb, ha ezekben a nasikban az édesítésről valamilyen gyümölcs (pl. banán, alma, datolya) gondoskodik, a liszt pedig teljes kiőrlésű benne (vagy zabpehelyhet, esetleg darált mandulát, mogyorót használunk). Így gondoskodhatunk arról, hogy ezek a kis finomságok ne egy hirtelen cukorlöketet adjanak a gyerekeknek, hanem hosszabb ideig ellássák őket energiával.

Erre hoztunk nektek két olyan receptet, amelyeket minden gyerek imádni fog: egy almás-zabpelyhes muffint és egy mandulás amerikai palacsintát. Mindkettő szuperül elkészíthető előző nap is, jól bírja a szállítást, minimál természetes édesítővel készültek, és telis-tele vannak fontos ásványi anyagokkal, hogy jobban menjen a tanulás.

Mandulavajas amerikai palacsinta

Hozzávalók (15 db-hoz):

  • 80 g Mendula mandulavaj
  • 1 tojás
  • 250 ml tej, vagy mandulatej/más növényi tej
  • 1 ek juharszirup
  • 1 tk vanília kivonat
  • 140 g tönkölyliszt
  • 2 tk sütőpor
  • ·½ t só
  • Áfonya, juharszirup, mandulavaj tálaláshoz

 

Elkészítése:

  1. A lisztet a sütőporral és a sóval összekeverjük.
  2. Egy másik edényben a tejet a tojással, vanília kivonattal és a juharsziruppal összekeverjük, majd hozzáadjuk a mandulavajat és azzal is alaposan elkeverjük.
  3. A száraz hozzávalókhoz hozzáöntjük a nedveset és addig keverjük, míg homogén lesz.
  4. Egy palacsintasütőt felmelegítünk, teszünk bele egy kevés olajat, és kb. 2 evőkanálnyi mennyiségű tésztát kanalazunk bele.
  5. Amikor megjelennek a buborékok a palacsintán, és a széle már kezd szilárdulni (kb. 1,5-2 perc), megfordítjuk és további 1-1,5 percig még sütjük.
  6. Tálaláskor mandulavajat teszünk a palacsintatorony tetejére, áfonyát halmozunk rá, végül leöntjük juharsziruppal.

 

Mandulás-almás muffin

Hozzávalók (12 db):

  • 120 g görög joghurt
  • 100 g Mendula Mandulakrém
  • 2 db tojás
  • 60 g juharszirup
  • 1 tk vaníliakivonat
  • 100 ml mandulatej
  • 1 db édes alma meghámozva, lereszelve
  • 180 g zabpehely
  • 1 tk sütőpor
  • ½ tk szódabikarbóna
  • ½ kk só
  • 1 tk fahéj

 

Elkészítése:

  1. A sütőt előmelegítjük 175 fokra (légkeverés), a muffin formába kapszlikat teszünk.
  2. A száraz hozzávalókat összekeverjük egy tálban.
  3. Egy másik tálban enyhén felverjük a tojást, hozzáadjuk a tejet, elkeverjük, majd jöhet a többi nedves hozzávaló. Amikor homogén, akkor hozzáadjuk a reszelt almát.
  4. A száraz hozzávalókat 2 részletben hozzákeverjük a nedves hozzávalókhoz.
  5. A tésztát elosztjuk a 12 formában, és 30 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük.

Keresés