Zabkásába
Hogyan dobd fel az egyszerű zabkását?
Ha te is szereted zabkásával indítani a napjaidat, jól jöhetnek az alábbi reggeli ötletek. Próbáld ki recept javaslatainkat, hogy soha ne váljon unalmassá ez a népszerű, klasszikus fogás!
A szokásos vízben, vagy tejben főtt verzió helyett most próbáld ki házi magtejjel, készítési javaslatunkat megtalálod az ötletek között. Tálalhatod frissen főzve, de ha előző éjszakára beáztatod, „overnight oats”-ként elkészítve a zabpehely új ízei bontakoznak ki a magtejjel összeolvadva.
A kész főtt kásához keverj néhány kanál magkrémet és turbózd fel friss és aszalt gyümölcsökkel. A sós, vagy sima mogyoróvajjal remek párosítás a banán és az aszalt áfonya. A törökmogyorókrém mellé darabolj fel egy almát, és adj hozzá pár kanálnyi mazsolát. Deluxe mogyorókrémjeink önmagukban is ellenállhatatlan ízt adnak bármilyen fogásnak, a vaníliás kesukrém pedig finom fűszerességével szinte minden friss, vagy liofilizált gyümölccsel csábító párost alkot. Próbáld ki friss kékáfonyával, illatos őszibarackkal, vagy banánnal és aszalt trópusi keverékkel.
Ha szeretnéd a lágy kását karakteresebbé tenni, a belekevert magvajon felül szórd meg ízben harmonizáló granoláink egyikével, így falatról falatra váltakozik a krémes állag a roppanós textúrával. Próbálgasd a granolákat kedved szerint, hiszen minden évszakhoz és hangulathoz megtalálod a megfelelő ízkombinációkat! Ezúttal is jó kiegészítő a friss gyümölcs, de hinthetsz rá további olajos magvakat, kókusz chipset, kakaóbab töretet, chia magot is.
A sült kásához a zabpelyhet chia maggal áztasd vízbe, majd adj hozzá selymesre turmixolt banánt, magkrémet és csipetnyi sütőport. Édesítsd, adj hozzá fahéjat, egy maréknyi aszalt gyümölcsöt és magvakat, szórd meg friss gyümölcsökkel, majd süsd 40 percig.
Készíthetsz sós verziót is, a semleges ízű zabkását ezúttal alaplében megfőzve, fűszeres, pirított zöldségekkel és magvajjal összekeverve. Tálald tükörtojással, vagy sült tofuszeletekkel, adj mellé friss avokádót, és kész is van a teljes értékű fogás, nem csak reggelire!
A zabpehely olyan komplex szénhidrátokban gazdag, amelyeket cukorbetegek és diétázók is bátran fogyaszthatnak, illetve sportolás előtt is úgy biztosítja a megfelelő energiát, hogy közben nem nehezíti el a gyomrot. Magas fehérjetartalma miatt többek között a vegán diéta kedvelt alapanyaga, hiszen megtalálható benne mind a 8 esszenciális aminosav. Szinte az összes fontos nyomelem megtalálható benne, vas, cink, foszfor, kálium, kalcium, magnézium bevitelére is remek forrás, emellett szilícium tartalmával a csontok és a kötőszövetek támogatója. Ezen felül E- és B vitamin tartalmával segíti többek között a szép bőr megőrzését és az idegrendszer megfelelő működését. Magas rosttartalma garantálja a jó emésztést és a fogyókúrák sikerét.