Pisztáciás fánk

Ha farsang akkor fánk, ha fánk, akkor pedig muszáj kipróbálni a pisztáciás változatot is. Az alábbi fánkot lehet pisztáciás cukrászkrémmel is megtölteni (ami lényegében egy vaníliakrém pisztáciavajjal felturbózva), de a ganache is nagyon jól áll neki. Érdekes módon – várakozásaink ellenére – a ganache-sal töltött, pisztáciás mázzal bevont változat sem lett émelyítően édes, mivel maga a fánktészta nem túl édes, így elbírja azt is.
Hozzávalók (15 db 8 cm átmérőjű fánkhoz):
A kelt tésztához:
- 275 g finomliszt
- 50 g kristálycukor
- 2 tojássárgája
- 130 ml tej
- 40 g olvasztott vaj
- 12 g friss élesztő
- 1 fél citrom reszelt héja
- 1 ek Bourbon vaníliás cukor
a sütéshez olaj
a ganache-hoz:
- 70 g tejszín
- 160 g fehér csoki
- 25 g pisztáciavaj
tetejére a mázhoz:
- 200 g fehér csokoládé
- 20 g pisztáciavaj
- apróra vágott pisztácia
Elkészítés
- A kelt tésztához az élesztőt belemorzsoljuk a tejbe, hozzáadunk egy kávéskanálnyi cukrot, és hagyjuk felfutni. A lisztet egy keverőtálba szitáljuk, és az összes többi hozzávalót – a felfuttatott élesztővel együtt – hozzáadjuk, és sima tésztává dagasztjuk. Kivesszük a keverőtálból, sima bucivá formázzuk, a felületét vékonyan bekenjük olajjal, és egy fedeles tálban a duplájára kelesztjük.
- A ganache-hoz a tejszínt felforrósítjuk, ráöntjük az apróra vágott csokoládéra, olvadásig kevergetjük, majd hozzáadjuk a pisztáciavajat. Felhasználásig hűtőbe tesszük.
- Ha megkelt a tészta, lisztezett deszkára borítjuk, és kb. 1.5 cm vastagra nyújtjuk (lehet kicsit vastagabbra is, de vékonyabb ne). 8 cm átmérőjű szaggatóval (vagy akár egy pohárral) köröket szaggatunk ki belőle, majd a közepét is kiszúrjuk pl. egy habzsák díszítőcsövével. Óvatosan sütőpapírra helyezzük a fánkokat, hogy ne deformálódjanak el, majd folpackkal letakarva kb. fél-1 órát kelesztjük őket. Ha megkeltek, olajat teszünk egy mély lábasba vagy serpenyőbe, 140-150 ℃-ra melegítjük, majd beletesszük a fánkokat, és fedő alatt aranybarnára sütjük az egyik oldalukat. Utána megfordítjuk őket, és ezt az oldalt már fedő nélkül sütjük. Ha kész, rácsra szedjük a fánkokat, hogy le tudjanak csepegni, és ha langyosra hűltek, habzsákkal beletöltjük a ganache-t. Ehhez egy vékony díszítőcsövet kell használni, majd 5-6 ponton beleszúrunk a fánkok aljába, és lassan belenyomjuk a ganache-t. Nem szabad túl sokat, mert akkor kifolyik.
- A mázhoz a fehér csokoládét felolvasztjuk, elkeverjük a pisztáciavajjal, és belemártjuk a fánkokat. Durvára vágott pisztáciával díszítjük.