Alapanyagaink
Minden itt kezdődik, ez sosem volt számunkra kérdés. Minél kevesebb alapanyagból áll egy élelmiszer vagy egy étel, annál fontosabb,hogy a felhasznált alapanyagok kiváló minőségűek legyenek. A mi termékeinknél is kiemelten fontos, hogy csak a legszebb és legfinomabb alapanyag kerüljön felhasználásra, hiszen pl. egy 100%-os tisztaságú mandulavajnál semmi sincs, ami elfedné, ha rossz ízű az az egyetlen hozzávaló. De említhetném a mogyorókrém deluxe termékünket is: törökmogyoró, méz, kakaópor a három összetevője.
E termék fejlesztésénél pl. nem is volt kérdés, hogy a kedvenc francia, mélyvörös színű, 22-24%-os kakaóvaj tartalmú Cacao Barry kakaóport fogjuk felhasználni, és nem is kísérleteztük olcsóbb megoldásokkal. Nem akartunk silány minőségű, kétes eredetű, cukrozott macimézet belerakni, csak kiváló minőségű, magyar akácméz jöhetett szóba. És nem akartuk pálmazsírral olcsósítani, mert azt már megcsinálta helyettünk más. Tudtuk, hogy az már nem az a termék lenne, amit szívesen adnánk a vásárlóink kezébe.
De nem csak ez az oka, hogy megszállottan kutatjuk a legjobb összetevőket, beszerzési forrásokat: talán még sosem volt olyan fontos, mint manapság, hogy minél kevesebb adalékanyaggal, ha úgy tetszik méreggel terheljük a szervezetünket. Már alig lehet az áruházak polcain olyan élelmiszerre bukkanni, amiben csak természetes, feldolgozatlan összetevők vannak, mindenben már csak por van, nitritek vannak, észterek, polifoszfátok, aromák, tartósítószerek és társaik. Ennek fényében nekünk nem fér bele, hogy a termékeinket, és azokon keresztül a vásárlóinkat olyan rossz minőségű, tartósítószerrel kezelt élelmiszerrel szennyezzük, amit mi sem adnánk oda jó szívvel a gyerekeinknek, vagy magunknak.
Amikor már világos volt, hogy milyen termékeket is akarunk készíteni, hónapokat töltöttünk el a megfelelő - lehetőség szerint magyar - alapanyagok felkutatásával. Volt hogy 50 kg mandulát küldtünk vissza, mert mandulavajként már nem volt olyan finom, mint egészben. Kerestük a legfinomabb magyar mogyorót, diót, aszalt gyümölcsöket, mézet, zabpelyhet, kísérleteztünk mindenféle természetes édesítőszerrel, kóstoltunk fűszereket - vaníliát, fahéjat, gyömbért. Izgalmas és tanulságos időszak volt, de megérte minden percét, mert bizton állíthatjuk, hogy a legjobb alapanyagokat kerültek bele a Mendula termékekbe.
Méz
Kiváló minőségű, garantáltan nem cukrozott magyar akácméz. Halványsárga szín, sűrűn folyó állag, elképesztően finom íz: minden adott volt, hogy a deluxe mogyorókrémünk méltó édesítője legyen.
Kakaópor
Erről már szóltunk a bevezetőben, nem véletlenül: egyik kedvenc hozzávalónk. A kakaós mogyorókrémjeink és a kókuszos-kakaós, valamint a kakaós-meggyes szeleteink telt, csokis ízéért, és gyönyörű, sötétbarna színéért ő felel. 22-24%-os kakaóvaj tartalmú, mélyvörös színű, francia kakaópor, amiből a gyerekeink kedvenc kakaója készül. (Erre különösen büszkék vagyunk: ők nem isszák meg a Nesquik kakaót, csak a házilag készült, rendes kakaóporból készült, mézzel édesített kakaót szeretik :)
Zabpehely
Granolánk egyik legfőbb alapanyaga a zabpehely. Sokáig nem volt megfelelő magyar gluténmentes zabpehely, de most már szerencsére itthon is készül garantáltan gluténmentes, a vetőmag földbe juttatásától, a termesztésen és a gyártási folyamaton keresztül a csomagolásig szigorúan ellenőrzött körülmények között készült, prémium minőségű zabpehely.
A zabpehely egy szuper kis élelmiszer, mi is imádjuk minden formában, az egészségre gyakorolt számtalan jótékony hatását szerintünk senkinek sem kell bemutatni.
Törökmogyoró
A második legnagyobb mennyiségben fogyó alapanyagunk a zabpehely után. Kimondani is durva, de az első évben felhasznált 20 kg törökmogyoró mostanra évi több tonnára nőtt. Üröm az örömben, hogy ez azzal is együtt járt, hogy a hazai beszerzési forrást el kellett engednünk: sajnos nem találtunk olyan magyar termelőt, aki egész évben stabilan, állandó minőségben ki tud minket szolgálni.
Ez az évi több tonna felhasznált mogyorómennyiség azonban már azt is megengedi, hogy közvetlenül (külföldi) termelőtől tudjunk mogyorót venni, nem disztribútoron keresztül. Ez biztosítja az állandó minőséget - azt, hogy nem a véletlenen múlik, hogy a disztribútor épp milyen mogyorót tudott beszerezni. Ez a termelő végül egy grúz partner lett, és bizton állíthatjuk, hogy az egyik legfinomabb mogyorót termeszti Európában. Sokat kipróbáltunk már, nekünk elhihetitek :)
Aszalt meggy
Ebben szerencsére nem volt olyan nehéz dolgunk, hiszen a meggy termesztésének és fogyasztásának hazánkban nagy hagyománya van, és kiváló minőségű és sokfajta meggyet lehet kapni. A mi feladatunk csak annyi volt, hogy megkeressük a legfinomabb, kellően puha és édes, és természetesen kén-dioxid nélküli aszalt meggyet, hogy superfruit barjaink és summer fruit granolánk méltó hozzávalója legyen. Jelentjük: sikerült!
Alma
itt is csak ismételni tudnánk a meggynél leírtakat, hiszen kinek kellene bemutatni pl. a szatmári almát? Aszalt almakockánk is innen származik, imádjuk ropogtatni, egyik kedvenc nasink.