Pisztáciás-mandulás omlós keksz, citromkrémmel töltve
Szuperfinom, igazi tavaszi hangulatú keksz: pisztáciás-mandulás omlós tészta, citromkrémmel töltve. Erősen ajánlott duplázni az adagot :)
Hozzávalók (kb. 12-13 kekszhez):
Az omlós tésztához:
- 90 g liszt
- 30 g pisztácia
- 40 g porcukor
- 40 g hideg vaj
- 40 g mandulavaj
- fél kezeletlen citrom héja
- 2 ek hideg víz
- csipet só
A citromkrémhez:
- 1 tojás
- 50 ml citromlé
- 40 g cukor
- Egy kezeletlen citrom héja
- 30 g vaj
- Az omlós tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, majd folpackba csomagolva min. 1 órára a hűtőbe tesszük.
- Közben a citromkrémhez a vaj kivételével mindent egy fém tálba rakunk, és vízgőz felett (!!! ez fontos! Ha erős láng éri, citromos tojásrántotta lesz belőle), folyamatosan kevergetve besűrítjük.
- Hagyjuk kicsit hűlni, és amikor már nem forró, belekeverjük a vajat, és az egészet kihabosítjuk egy botturmixszal. Mehet ez is a hűtőbe.
- A tésztát finoman lisztezett felületen kb. 3-4 mm vastagra nyújtjuk, és tojás alakú szaggatóval kiszúrjuk.
- Sütőpapírral bélelt tepsin 180 fokon kb. 5-6 percig sütjük, hogy épp hogy csak megpiruljon a széle. Ne süssük túl.
- Tálalás előtt kb. 1 órával kettő-kettő kekszet összeragasztunk a citromkrémmel. Annyit csináljunk meg, amennyi elfogy, hogy ne ázzanak el a kekszek a citromkrémtől.