Már 2011-ben amikor…

gyümölcsöst telepítettünk 36 kis facsemetével,  nem is olyan titkon abban a reményben tettük, hogy egyszer majd a saját kis manufaktúránkban abból a gyümölcsből fogunk lekvárt (esetleg pálinkát…) főzni, meg majd különleges kekszeket és mindenféle egyéb finomságokat sütni. A vágy tehát már rég megvolt, sok-sok ötlet is, ami mindig kicsit formálódott, de az elhatározás késett… Hogy akkor hogyan. Meg miből. Mikor. Most még nem. Majd egyszer.
Aztán egyszer csak jött AZ ötlet, amiről egyre többet és egyre konkrétabban beszélgettünk, elkapott minket a lelkesedés, és végre megszületett az elhatározás is, és egyszer csak nem tűnt semmi sem megoldhatatlannak.

Úgyhogy belevágtunk, utólag visszagondolva teljesen át- és meggondolatlanul, de lehet, hogy jobb is volt így, még a végén a nagy túlgondolás eredményeként nem is lett volna belőle semmi. Egész könnyen megtaláltuk a kis műhelyünket, 5 percre az otthonunktól, Miki felépítette a honlapot, elkezdtük fejleszteni, majd fotózni a termékeinket, kerestük és teszteltük a legjobb alapanyagokat. Majd úgy 2015 végén-2016 elején útjára indítottuk a Mendulát, aminek az alapkoncepciója a tortakészítés/-kiszállítás volt, ill. hosszabb távon csomagolt édes és sós kekszek értékesítése.

Egy idő után azt vettük észre, hogy az ilyen-olyan mentes termékekre a legnagyobb a kereslet, így szépen-lassan ebbe az irányba tolódott a kínálatunk. Majd végül kisebb-nagyobb kanyarokkal – végig a keresletet követve – teljes mértékben lecserélődött a termékkínálatunk, és az aszalt gyümölcsök és az olajos magok átvették az uralmat a műhelyünkben:) Az egyik termékből jött a másik, folyamatosan ötleteltünk, termékeket fejlesztettünk, és csak néztünk, hogy mennyi mindent lehet ezekből az alapanyagokból kihozni

Ami azonban végig az alapelvünk volt: semmi olyat nem raktunk a termékeinkbe, amit a saját gyerekeinknek nem adnánk. Amikor a mogyorókrémet fejlesztettük, eszünkbe se jutott, hogy némi pálmaolajjal dúsítsuk (=olcsósítsuk), vagy hogy cukorral toljuk tele. Nem, mi olyan mogyorókrémet szerettünk volna csinálni, ami tényleg MOGYORÓkrém, nem cukorkrém vagy pálmaolajkrém. MÁST, JOBBAT akartunk csinálni, mint ami a piacon kapható. És ugyanez vezérelt minket a többi termékünknél is. Lehet (sőt biztos), hogy olcsóbbat lehet kapni a mi termékeinknél, de olyat, ami jobb minőségű, aligha.

Tegyél egy próbát! 🙂

Nálam a sütés hobbiból lett szép lassan szenvedély…

Mindig is tudtam, hogy nekem muszáj lesz valamikor a cukrászattal foglalkozni hivatás szinten, nem lehet, hogy ez csak megrekedjen az otthoni sütögetésnél. Kamaszkoromtól kezdve alig vártam a hétvégéket, amikor az egész családnak süthettem mindenféle tortákat, kísérletezgethettem, gyakorolhattam kedvemre. Majd anyuka lettem, sokat olvasgattam, és rá kellett jönnöm, hogy ha a család egészségének a sorsát a szívemen viselem, a fehér lisztes-cukros sütiket az ünnepnapokra kell tartogatni, és a mindennapokra egészségesebb nasik után kell néznem. Mert a gyerekek sajnos imádják az édeset, imádják a nasikat, és nem 3-4 óránként ennének, mint mi, hanem állandóan. Ezt kellett valahogyan megoldani, hogy a legfontosabb – az egészségük – ne szenvedjen csorbát.

 

A többi már történelem 🙂 Ahogy az igény a régi Mendula sütiknél egyre jobban tolódott az egészséges változatok felé, úgy kísérletezgettem otthon én is egyre többet olajos magokkal, aszalványokkal, és szépen lassan kialakult a mostani kínálat, a mi gyerekeink legnagyobb örömére is. Ők is Mendula mogyoróvajat reggeliznek és ők is imádják a raw szeleteinket. Win-win!

Miklós fát ültet, épít…

Bár nem a konyhában kísérletezés a kedvenc időtöltése, de szeret kézzel fogható és ehető dolgokat előállítani, ő a vállalkozásunk motorja (ennek minden előnyével és hátrányával), aki a semmiből kialakította a műhelyünket, aki szervez, tárgyal, számol (végülis ő a közgazdász), honlapot fejleszt, lelkesen kóstol és (kíméletlenül őszintén) véleményez.

A gyümölcsöst azóta is lelkesen gondozza, minden létező irodalmat elolvasott a gyümölcsfák metszéséről (ő ilyen: ha egyszer valami elkezdi komolyan érdekelni, akkor minden könyvet megvesz róla, youtube videókat néz, tanul, kísérletezget, és gyakorol), és idén már nagyon szép kis termésünk is volt.

Másik nagy szenvedélye a savanyítás-fermentálás tudománya. Savanyú káposzta, almaecet, kimcsi és különféle erjesztett tejtermékek lepték el a spájzunkat. Mondjuk amikor föld alatt erjesztett húsról csillogó szemekkel beszél, egy kicsit mindig megrémülök. Ha nem figyelek, akkor a ezek a termékek előbb-utóbb bekerülnek vállalkozásunk kínálatába is.