0Ft

0 termék a kosárban

Diós-kókusztejes sült padlizsán

Engem ez a padlizsános előétel egyből Grúziába repített.

Még 2009-ben töltöttünk ott két hetet – akkor megjártuk Örményországot is –, és ha egy dolgot kéne mondanom, hogy az egész utazásban mi volt a legemlékezetesebb, én bizony a kaját mondanám. Férjem jóvoltából több helyen is kedves grúz ill. örmény barátok láttak minket vendégül, és olyan terülj-terülj asztalkámat és vendégszeretetet kevés helyen látni, mint náluk. Rengeteget tudnék mesélni a grúz és az örmény konyháról, kezdve természetesen a grúz hachapurival (alapverzióban sajttal töltött, kemencében sült lepény), folytatva a khinkalival (töltött-főtt tésztabatyu), majd a Kaukázus lábánál autentikusan szőlővenyigéken sütött mtsvadival (saslik), majd áttérnék az örményországi Sevan tóból fogott lazacpisztrángra… és akkor is csak a felénél tartanék. Na de nem is erről szól ez a poszt. Szóval ez az étel miért is juttatja eszembe Grúziát? Mert a főbb összetevői – dió, padlizsán, koriander, gránátalma – nagyon jellemző hozzávalói a grúz konyhának. Ettünk ott diós pörköltet, sült padlizsánt, koriandert mindenbe raknak, a gránátalmát pedig szószok összetevőjeként láthatjuk gyakran viszont. Ugye most azonnal indulnátok is Közép-Ázsiába? Én is. De addig próbáljátok ki ezt a fogást!

Hozzávalók:

2 közepes padlizsán
65 g MENDULA dióvaj
100 ml kókusztej
fél lime leve
1 tk nádcukor
1 ek halszósz

a tetejére: újhagyma, koriander/petrezselyem, gránátalma magok, lime

A padlizsánt kb. 1 cm vastag karikákra vágom, besózom, majd így hagyom állni kb. fél-1 órát egy szűrőben, hogy az esetleges kesernyésségét elveszítse. Ezalatt elkészítem a szószt: kézi habverővel (vagy akár botmixerrel) simára dolgozom a szósz hozzávalóit, majd egy lábasban kis lángon felforralom, és pár percig rotyogtatom, hogy kicsit sűrűsödjön.

A padlizsánt olívaolajjal bekenem, sütőpapírral bélelt tepsire rakom, majd a sütőben grillfokozaton mindkét felét meggrillezem.

Ha kész, szép tálra rakom, ráöntöm a szószt, megszórom korianderrel, felkarikázott újhagymával és gránátalma magokkal, és esetleg mehet még rá egy kis frissen facsart lime lé. Pirított diós rozskenyérrel ettük.