0Ft

0 termék a kosárban

Mogyorókrémes tarte

Imádom a tarte-okat, ezeket a kis egyszemélyes pitéket, szép cakkos széllel, gazdagon töltve bármivel.  Hogy miért? Más, mint egy szelet torta, mert csak az enyém; ezerféleképpen elkészíthető: gyümölccsel töltve, bármilyen krémmel, csokisan, vaníliásan, citromosan… és mert olyan szépek. Ez a kis pite is annyira tetszik, imádtam fotózni is.

A tésztájában is van mogyoró, a krémjében meg főleg az van, és az egész süti édességét szuperül ellensúlyozza az áfonya. A fehér csoki csík rajta csak a ráadás: ha rám hallgattok, nem hagyjátok ki, nagyon feldobja!

Hozzávalók (6 db 10 cm átmérőjű kis piteformához):

60 g finomliszt
40 g nagyon finomra őrölt mogyoró
60 g hideg vaj
1 tojássárgája
2 ek porcukor
1 nagy csipet só

A töltelékhez és a díszítéshez:

 1 nagy üveg (240 g) MENDULA csokoládés mogyorókrém

bármilyen (inkább savanykásabb) gyümölcs (nálam most áfonya, de mehet rá bármilyen más bogyós gyümölcs, őszibarack stb.)

Kb. 30 g fehér csokoládé

 

A lisztet, a mogyorót és a csipet sót egy tálban összekeverem, majd a felkockázott hideg vajjal összemorzsolom, hogy ne legyenek benne nagy vajdarabok. Hozzáadom a porcukrot és a tojássárgáját is, majd gyors mozdulatokkal egynemű tésztává gyúrom. Amikor összeállt, kész is, nem kell sokáig gyúrogatni. Folpackba csomagolva mehet a hűtőbe pihenni egy fél-egy órára. A sütőt előmelegítem 180 fokra. A piteformákat kivajazom-lisztezem, majd a tésztát enyhén lisztezett felületen vékonyra nyújtom, és kibélelem vele a formákat. Aljukat villával megszurkálom (hogy sülés közben ne púposodjanak fel), és világos barnára sütöm őket.

Ha kihűltek, megtöltöm őket a mogyorókrémmel, majd gyümölccsel díszítem. A fehér csokit – gyakran átkevergetve, mert könnyen megég – mikróban felolvasztom, egy kis uzsonnás zacskóba rakom, az egyik csücskén icipici lyukat vágok, és olvasztott csokival becsíkozom a mini tortákat.