Régóta szemeztem ezzel a recepttel, most végre eljutottam odáig, hogy el is készítsem, kár volt eddig halogatni. Ez az aktuális kedvenc raw édességem, egész egyszerűen zseniális lett!! Kívül vékony, ropogós csokiréteg, belül pedig egy vékonyabb kókuszos-mandulás keksz alapon nyúlós, az igazira megtévesztésig hasonlító datolyakaramell… Ahhh, szuperfinom, és gyanúsan gyorsan fogy a hűtőből. Pedig nem is mondtam senkinek, hogy ott van. Ki érti ezt??

Szerintem csináljatok simán kétszeres adagot, a hűtőben (vagy a fagyasztóban) sokáig eláll, és tök jó érzés, hogy mindig van egy kis egészséges nasi készleten. Edzés után, tízóraira, gyerekeknek fagyi helyett, minden helyzetben jól jöhet:) És a csokizástól sem kell megijedni, ha elég folyékonyra készítitek a csokimázt, könnyű ráönteni, és szép vékony rétegben csorog majd le róla. És mivel a fagyasztóban pihen előtte a kekszes karamell, rögtön rá is dermed.

És akkor jöjjön a szuper recept (egy kb. 10X15 cm-es formához, kb. 8-10 szelet):

A “keksz”réteghez:

1 ek kókuszzsír
60 g mandulaliszt
40 g kókuszreszelék
55 g juharszirup

A karamellhez:

140 g magozott datolya
60 g kesudióvaj
1 nagy csipet só
2 ek kókuszzsír

A csokizáshoz:

15 dkg magas kakaótartalmú étcsoki
2 ek kókuszzsír

Először is áztassuk be a datolyát meleg vízbe, legalább 15 percre. Majd a kekszes alap hozzávalóit keverjük össze, és egy sütőpapírral kibélelt, kb. 10X15 cm-es tepsibe nyomkodjuk bele. Rakjuk a fagyasztóba. A karamell réteghez a puha, beáztatott datolyát csepegtessük le (kevés áztatóvizet tartsunk meg), majd a többi hozzávalóval egy késes betétű robotgépben daráljuk krémessé (kb. 4-5 perc). Ha túl sűrű (kenhetőnek kell lennie), 1-2 ek áztatóvizet tehetünk hozzá. Ezt kenjünk egyenletesen a kókuszos-mandulás rétegre, és megint mehet a fagyasztóba legalább 1 órára. Ha letelt az egy óra, olvasszuk fel a csokit a kókuszzsírral. Vegyük ki a tepsit a fagyasztóból, és óvatosan fordítsuk ki a sütit a formából egy sütőpapírra, majd egy vékony réteg csokit kenjünk az aljára (gyorsan kell dolgoznunk, mert rögtön rádermed a csoki, és úgy túl vastag lehet a csokiréteg). Így az alja már be lesz csokizva mindegyiknek, és elég a tetejére rácsorgatni a csokit. Majd fordítsuk vissza az egészet, és vágjuk fel a sütit vékony (twix-szerű) szeletekre. A legkönnyebb úgy csokizni, ha egy süteményrácsra rakjuk a szeleteket, alá rakunk egy tálcát vagy egy sütőpapírt a lecsorgó csokinak, és úgy öntjük rá lassan a csokit. Hagyjuk megdermedni, majd hűtőben tároljuk, és próbáljuk nem egy nap alatt megenni az összeset.