Aprósütik

Mézes krémes

Imádom. Amúgy ki lehet a világból kergetni a vajkrémes sütikkel (OK, az Eszterházy torta még jöhet), de ez más…ez isteni. Ahány ház, annyiféleképpen készítik: lekvárral és anélkül, csokimázzal a tetején és anélkül, és ezek tetszőleges variációi. Alap, hogy vajjal csinálom, nem margarinnal, a krémbe rakok egy kis bourbon vaníliás cukrot, a tetejére pedig egy vékony réteg nem túl édes, fényes csokimáz jön. Mivel amúgy nem egy drága süti, szerintem ezen nem érdemes spórolni. A tészta és a krém aránya kb. egyenlő (így nem lesz száraz), adok időt a lapoknak megpuhulni, és így lesz olyan, hogy egyszerűen nem lehet abbahagyni.

mezes kremes

Hozzávalók (kb. 35X30 cm-es téglalaphoz):

A tésztához:

1 tojás
15 dkg cukor
5 dkg vaj
2 ek méz
10 ek tej
1 kk szódabikarbóna
50 dkg liszt

A krémhez:

fél liter tej
1 tasak bourbon vaníliás cukor
4 ek liszt
20 dkg puha vaj
20 dkg cukor

A csokimázhoz:

10 dkg étcsoki (legalább 50%-os)
0,5 dl tejszín
2 dkg vaj
1 púpozott ek kakaópor

A tésztához a liszt kivételével mindent egy lábasba teszek, alacsony lángon folyamatos keverés mellett felolvasztom a hozzávalókat, majd 3 percig főzöm. Belekeverem a lisztet, majd jó alaposan összegyúrom a tésztát. Elsőre kicsit soknak tűnhet a liszt mennyisége, olyan, mintha nem állna össze, de a gyúrás során össze fog. Négy egyenlő részre osztom, és lisztezett deszkán nagyon vékony – kb. 30X35 cm-es – lapokra nyújtom. Nem kell aggódni, ha nem szabályos téglalapok lesznek, miután belekerül a krém is, én le szoktam vágni a széleket (hogy, hogy nem, azok is el szoktak fogyni). Egy sütőpapírral borított gáztepsi hátán 180 fokon egymás után megsütöm a lapokat. Figyelni kell, mert nagyon hamar megsül!! Akkor kész, mikor már szép aranybarna.

A krémhez a lisztet csomómentesre keverem egy kis tejjel, majd folyamatos keverés mellett hozzáadom a többi tejet is, és sűrűre főzöm. Ha kész, belekeverem a cukrot és a vaníliás cukrot is, és addig keverem, míg felolvad. Hagyom teljesen kihűlni. Utána habverővel felhabosítom a puha vajat, majd apránként hozzáadom a tejes krémet. A mézes lapokat egyenlően megkenem a krémmel.

A csokimázhoz a tejszínt felmelegítem, és beletördelem a csokit. Nagyon kis lángon felolvasztom, hozzádobom a vajat, majd a kakaóport is beleszórom. Alaposan elkeverem, majd egyenletesen a mézes krémes tetejére kenem.

mezes kremes

Kapcsolódó bejegyzések

3 thoughts on “Mézes krémes

  1. PálEsz szerint:

    Szia Melinda!

    Két kérdésem van. Az egyik, hogy miért a tepsi hátán kell sütni, miért nem benne? A másik, hogy kb. mennyi ideig tart elejétől a végéig megcsinálni ezt a sütit? Ha délután 2-kor akarom szervírozni, akkor mikor álljak neki? (Annyira finom volt nálatok, hogy most én is meg akarom csinálni.)

    Köszi!
    Eszter

    1. mendu szerint:

      Szia Eszter!

      Azért kell a tepsi hátán sütni, mert mikor megsül, még lágy a tészta, és sokkal könnyebb a tepsi hátáról leemelni (lecsúsztatni), mint kiemelni a tepsiből. Úgy könnyen eltörne. Meg mikor kinyújtod, szerintem akkor is könnyebb a tepsi hátára ráügyeskedni, mint bele (én a nyújtófára szoktam rátekerni a kinyújtott tésztát, és úgy rakom rá a tepsire). A másik kérdésre a válasz: mivel a tésztalapok kihűlés után megkeményednek, idő kell nekik, míg megpuhulnak a krémtől. Én előző nap csinálnám meg. De amúgy a tészta elkészítése, kinyújtása, megsütése kb. 30-40 perc. A krém hamar készen van, ott a kihűlés több idő (mielőtt összekevernéd a vajjal, meg kell várni, míg kihűl), de az ilyen hidegben hamar megvan:). Érdemes azzal kezdeni emiatt, addig lehet sütni a tésztát. AZ összeállítás meg mondjuk 10 perc. Mindennel együtt szerintem max. 1-1,5 óra alatt megvan.

  2. lucky szerint:

    Hello!
    Kb. mennyi idő kell a tésztának, hogy megpuhuljon?

    Koszi!

    Udv,
    Lucky

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.