Vagy még nincs késő nyár? Ezen gondolkodtam…nekem most érzésre már abszolút az, nincsen az az ilyenkor egyébként egyáltalán nem ritka kánikula, hűvösek az esték (nálunk legalábbis biztosan), néhol már hullanak a falevelek… Nincs az a nyári főszezon érzésem, na. De most akkor a sütiről: nálunk nagyon szokatlan módon, alig bírtam megmenteni pár szeletet a fotózáshoz. Nem vagyunk annyira édesszájú család, mint azt a látszat sejteti. Kezdődött ott, hogy a Kétéves befejezte az ebédet, ki akart jönni az etetőszékéből (karok nyújtogatva, “Mama kivenni babát!”), mire megkérdeztem: Kérsz sütit? Abban a szent pillanatban karok le, baba leül, amit igennek vettem. De azért kaptam megerősítést egy “Baba kér sütit!” formájában is. Aztán a Mama is rákattant, mi tagadás… és hazajött Papa, és még ő is evett belőle.

szilvás lepény_2

Ez a szilvás pite régi kedvenc amúgy, nagyon egyszerű, viszont állati finom: én most ráadásul extra vékonyra nyújtottam a tésztáját, gyakorlatilag olyan lett, mint egy gyümölcsös pizza. A tésztán rengeteg szilva fahéjas cukorral megszórva, ami levet ereszt sülés közben, nyamm. Szóval mondhatnám, hogy nem is süti, csak sült gyümölcs:) Amúgy cukor  tényleg kevés van benne, kb. 2-3 evőkanál.

szilvás lepény_1

És akkor jöjjön a recept, és próbáljátok ki más gyümölccsel is!! (Sárgabarack néhol talán még akad, de őszivel is isteni, vagy bogyósok is mehetnek rá).

Hozzávalók (kb. 30X40 cm-es tepsihez):

A kelt tésztához:
200 g liszt
10 g friss élesztő (vagy kb. 1 tk szárított élesztő)
1 dl langyos tej
30 g+1 tk cukor
1 tojás
35 g olvasztott vaj
1 csipet só

A tetejére:
1 kg szilva
1 ek cukor
fél tk őrölt fahéj

Elkészítés:

A langyos tejben simára keverjük az élesztőt és az egy tk cukrot, majd kb. 15 percig hagyjuk felfutni (ha szárított élesztőt használunk, nem kell felfuttatni, a liszttel elkeverjük az élesztőt, majd mehet bele az összes többi hozzávaló). Ha felfutott, a lisztet, a sót, a 30 g cukrot, olvasztott vajat, tojást és az élesztős tejet simára dagasztjuk, amíg elválik az edény falától. Viszonylag lágy tészta lesz. Kb. 1 óráig letakarva kelni hagyjuk. Ezalatt a szilvát megmossuk, kimagozzuk, majd negyedekbe vágjuk. A tésztát lisztezett deszkára borítjuk, átgyúrjuk, majd kb. 30X40 cm-esre kinyújtjuk, sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk (ha kicsit vastagabban szeretjük a tésztát, lehet kisebbre is). Szépen kirakjuk a szilvával, megszórjuk az 1 ek cukor és 1 tk fahéj keverékével, majd 190 fokra előmelegített sütőben megsütjük, míg a széle szépen megbarnul.

szilvás lepény_3

Mentés