Aprósütik

Gluténmentes csokis-mandulás keksz (brunsli)

Gondolkodtam rajta, hogy ezt a receptet – ami egy svájci karácsonyi keksznek a receptje – így nyár elején-közepén közzétegyem-e, de 2 dolog miatt végül posztoltam: 1. én ilyen kekszet legelőször és eddig kizárólag a káptalantóti Liliomkert piacon vettem egy árustól, és mindig nyáron. Szóval nekem ehhez semmilyen karácsonyi emlék nem fűződik, sőt. Nekem ez a keksz maga a nyár Káli-medencéstül, Balatonostul, Liliomkertestül. 2. Semmi karácsonyi nincs benne. Se fahéj, se szegfűszeg, se narancshéj, semmi ilyesmi.

Viszont isteni finom. És mivel én elég kicsi formával szúrtam ki, alattomos is, mert így észrevétlenül, kis falatokban lehet eltüntetni egy egész tepsivel. Amióta először ettem ilyen kekszet, ki akarom próbálni, mostanra érett meg az elhatározás. Keresgéltem a neten a tökéletes receptet, végül emellett kötöttem ki, pár változtatással (legfőbb: a lisztet kakaóporra cseréltem benne. Nem hiányzott egyátalán.) Első kóstolásra (nyilván még tűzforrón) csalódás lett, kb. olyan volt ízre, mint egy brownie, ami persze finom, de amit én ettem, annak csodafinom csokis-marcipános íze volt, amiből kiérződött a belerakott kevés jó minőségű alkoholnak (pálinkának) is az aromája. Aztán kiderült, hogy csak várni kellett (volna): másnapra összeértek az ízek, és ott volt a tökéletes, csokis-ragacsos-marcipános keksz, egészen enyhe málnapálinkás utóízzel.

Bónusz: a fagyasztóban összegyűlt tojásfehérjék eltüntetésére is kiváló!

Hozzávalók (két gáztepsinyi kekszhez)

160 g barna nádcukor
200 g darált mandula
50 g dióvaj
100 g étcsokoládé (60% kakaó)
2 evőkanál kakaópor
2 tojásfehérje
1 csipet só
2 ek málnapálinka
a kiszúráshoz: kristálycukor

A sütőt melegítsük elő 220°C-ra. Gőz felett (esetleg mikróban) olvasszuk fel a csokoládét. A tojásfehérjéket verjük kemény habbá egy csipet sóval.  Egy másik tálban keverjük össze a mandulát, cukrot és a kakaóport. Óvatosan, lapátoló mozdulatokkal keverjük a kihűlt olvasztott csokoládét a fehérjéhez, majd az egészet keverjük a cukros-kakaós mandulához, és adjuk hozzá a dióvajat és a málnapálinkát is. Két réteg folpack között nyújtsuk ki 1 cm vastagra és cukorba mártott kiszúróval szaggassuk ki. Süssük kb. 4 percig. Kulcsfontosságú, hogy ne szárítsuk ki! Maradjon belül puha, kissé ragacsos. Várjunk vele, amíg kihűl 🙂

Kapcsolódó bejegyzések

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.