Szerintem ebben a kekszben kihoztam, amit egy kekszből ki lehet: jó ropogós és nagyon érződik benne a lényeg: a citrom és a mandula íze is, így nem csak egy unalmas, száraz ropogtatnivaló lett. Magában is nagyon finom, de a reggeli (délutáni, esti…) tea/tej/kávé mellé is jó kísérő lesz.

keksz1

Lehet a tésztát variálni bátran, pl. mandula helyett lehet belerakni diót, citromhéj helyett narancshéjat, így karácsony tájékán kevés fahéjat… ne fogjátok vissza magatokat! Így egy alaptésztából többféle süti is készíthető (lusta/időhiányban szenvedő háziasszonyok figyelem!:)

Hozzávalók (kb. 36 darabhoz):

12 dkg liszt
10 dkg őrölt mandula
9 dkg cukor
9 dkg lágy vaj
1 tojás
2 ek citromlé (frissen facsart)
1 (kezeletlen) citrom héja
1 csipet só

Egy tálban összekeverem a cukrot, a lisztet, az őrölt mandulát, a sót, a citromlevet és – héjat, és a lágy vajat, majd elkezdem összemorzsolni, amíg a vaj és a többi hozzávaló teljesen elkeveredik. Hozzáadom a kissé felvert tojást, azzal is jól összedolgozom a tésztát (ekkor még kissé ragadni fog), majd lefedve hűtőbe rakom egy órára. Ha letelt az egy óra, a tésztából kis gombócokat formázok a tenyeremmel, kicsit ellapogatom őket, és sütőpapírral bélelt tepsire rakom. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 10 percig sütöm a kekszeket.

keksz2