A kókuszdióról az első emlékem, amikor kb. 6 éves koromban az olasz tengerparton “cocco bello” kiáltásokkal árult kókuszdiót megkóstoltam. Akkor ettem először Bounty jégkrémet is, elég menő volt. Valószínűleg a kókusz maga annyira nem ízlett (mivel a gyümölcsből magából ma se tudok 1-2 vékony szeletnél többet megenni, túl száraz nekem), de hát ugye Olaszországban, a tengerparton árult gyümölcs nem lehet rossz, úgyhogy csakazértis mindig kértem és ettem:) Viszont a friss/aszalt formájából készült édességeket, krémeket, fagyit nagyon szeretem. Bountyt mondjuk évek óta nem ettem, ahogy kb. egyetlen ilyen bolti csokiszeletet sem, de ez a házi verzió isteni lett. A süti krémje pedig ugyanaz, ami a csokiban a kókuszos töltet. Én most alapvetően csak sütit akartam csinálni, de közben jött az ötlet, hogy a töltelékéből lehetne csoki is, úgyhogy így született meg ez a házi Bounty szelet. Ebből az adagból egy kb. 25X15 cm-es tepsibe való süti lett, és kifért még 4 kis Bounty. Szerintem az egész adag kókuszkrémből kb. 15 db csokit lehetne csinálni.

Bounty süti

Hozzávalók (egy 25X15 cm-es tepsi sütihez és 4 Bounty szelethez):

A krémhez:

2 dl tejszín
0,5 dl kókuszkrém (vagy: összesen 2,5 dl kókusztej)
15 dkg kókuszreszelék
4 ek cukor/xilit
1 csomag Bourbon vaníliás cukor

A kekszes alaphoz:

10 dkg kakaós keksz
5 dkg vaj

A csokibevonathoz:

10+10 dkg ét- vagy tejcsoki (a süti tetejére 10 dkg, a 4 szelet Bountyhoz pedig további 10 dkg)
1 dl tejszín/kókuszkrém

A díszítéshez: kókuszchips

A süti aljához a kekszet morzsásra összetöröm/darálom, összekeverem az olvasztott vajjal, és a tepsi aljába nyomkodom. A krémhez a tejszínt és a kókuszkrémet (vagy a kókusztejet) a cukorral/xilittel és a vaníliás cukorral forrpontig melegítem, beleszórom a kókuszreszeléket, és 2-3 percig főzöm, majd egyenletesen a kekszes alapra  kenem. Ha Bounty csokit (is) csinálok, miután kicsit kihűlt a krém, kiveszek belőle evőkanállal egy-egy adagot, a markomban megformázom, tányérra rakosgatom, és hűtőbe teszem kb. fél-egy órára.

A süti csokis bevonatához a tejszínt/kókuszkrémet felforralom, az apróra vágott csokit felolvasztom benne, és a süti tetejére kenem, végül kókuszchipsszel díszítem.

A Bountyhoz a 10 dkg csoki 2/3-át vízgőzön vagy mikróban felolvasztom, a maradék csokit pedig nagyon apróra vágom, majd az olvasztott csokihoz keverem. Először a kókuszszeletek alját vékonyan bekenem csokival, megvárom míg megdermed, majd a nem csokis felükkel lefelé is belemártom a szeleteket. Érdemes kis tálkában felolvasztani a csokit, hogy mélyen bele tudjuk mártani a szeleteket. Rácsra rakosgatva hagyom a felesleges csokit lecsepegni. A jellegzetes Bounty külsőhöz egy villát egy pillanatra kicsit rányomok a csoki tetejére (de én most csak ráfújtam, ettől lett ilyen “bozontos” a külseje).

Bounty házilag

+1 tipp: A képhez – mint látjátok – felbontottam egy kókuszdiót. Mivel azonban a fentiek szerint magában nem nagyon szeretem a kókuszt, valamit kezdenem kellett vele, így kókusztejet csináltam belőle. Ehhez a külső kemény héj után a vékony barna héjtól is megszabadítottam a gyümölcsöt, késes robotgépben apróra daráltam, majd fél liter vízzel feltettem főni. Forrás után kb. 4-5 percig főztem, majd turmixszal az egészet pár percig összeturmixoltam. Egy tiszta textilpelenkába/konyharuhába öntöm az egészet, kinyomkodom, majd a pelenka 4 sarkát összekötve és fellógatva hagyom még pár órát lecsepegni. (Egy kókuszdió kb. 200 Ft, így sokkal olcsóbbra kijön fél liter kókusztej házilag).