0Ft

0 termék a kosárban

Tönkölykeksz és tönkölyisler

Nem tudom, ti hogy vagytok vele, engem simán meg lehet venni a különféle “bio” “teljes kiőrlésű”, “mézzel készült” és hasonló elnevezésű édességekkel. Az embernek az az érzése, hogy büntetlenül ehet belőle, amennyit akar, még jót is tesz az egészségének, és nem is hizlal. Na ez a keksz is ilyen:) Minden van benne a fent említettekből: teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt, méz, ja és persze bio is lehet, ha olyan alapanyagokat választotok. De azért nem teljes önbecsapás az egész: a teljes kiőrlésű liszt magasabb rosttartalmánál fogva lassabban emeli meg a vércukorszintet (= naaagyon egészséges), és cukor helyett is lehet különféle édesítőszerekkel (xilit, kókuszvirágcukor) édesíteni a kekszet, aminek így alacsonyabb lesz a kalóriatartalma (=kevésbé hizlal). Így még egy fogyókúrás karácsonyi menüsor végére is elfér…

 

Hozzávalók (kb. 50 db kis kekszhez):
100 gr teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
50 gr finomliszt
100 gr hideg vaj
25 gr porcukor/xilit/kókuszvirágcukor porrá őrölve
25 gr méz
fél tk fahéj
3 ek frissen facsart narancslé
1 (kezeletlen) narancs reszelt héja
1 tk vaníliakivonat/1 csomag bourbon vaníliás cukor
1 csipet só
A tönkölyislerhez:

sűrű (házi) lekvár
20 dkg étcsoki

Mivel a tészta alapjában véve egy linzer jellegű tészta, fontos, hogy gyorsan dolgozzunk, és ne gyúrjuk túl a tésztát. Én késes betétű robotgépben szoktam összedolgozni a hozzávalókat, sokkal hamarabb kész is van, és a vaj sem olvad meg a kézmelegtől.
Először a tészta száraz hozzávalóit (liszt, cukor fahéj, só) összekeverem, majd a robotgépbe teszem, arra rákockázom a vajat, hozzáadom a maradék hozzávalókat, és a géppel összeállítom a tésztát.
Ezután még kézzel is nagyon röviden átgyúrom, és innentől lehet választani, hogy különféle formákat vagy sima korongokat szeretnék sütni a tésztából. Ha korongokat szeretnék, 2 db kb. 2 cm átmérőjű rudat formázok a tésztából, alufóliába csomagolom, és berakom fél órára a hűtőbe. Ha formákat szeretnék, a tésztát kicsit ellapogatom (hogy könnyebb legyen majd később kinyújtani), és szintén a hűtőbe teszem.
Ezt követően a rudakból kb. 3 mm vastag korongokat vágok, vagy lisztezett deszkán kinyújtom a tésztát, és különféle formákat szaggatok belőle. 180 fokon kb. 10 percig sütöm a kekszeket sütőpapírral bélelt tepsin.
keksz2
 
Tönkölyisler

Mivel – hogy említettem – a tészta linzerjellegű, szuperül lehet islerhez is használni, Ehhez két korongot tetszőleges, sűrű (házi) lekvárral összeragasztok. A csoki 2/3-át vízgőz felett (vagy mikróban – óvatosan!) felolvasztom, az 1/3-át pedig nagyon apróra vágom, és a felolvadt csokihoz keverem. Ezzel tulajdonképpen temperálom a csokit, így szép fényes és roppanós lesz a csokimáz az isleren. A lekvárral összeragasztott korongokat egyenként a csokiba mártom, és megvárom, amíg megdermed rajta a csoki.

isler

 

Moszkauer

Ez a top kedvenc karácsonyi sütim. Minden évben sütünk, és mindig sok-sok adagot, és valahogy mindig elfogy… Gasztroajándéknak is szuper, mert viszonylag sokáig (hűvös helyen 2-3 hétig is) eláll, így előre meg lehet csinálni, jól is néz ki, és szerintem nagyon különleges ízvilágú. És ami a legfontosabb: tök egyszerű elkészíteni.

 moszakuer2

Hozzávalók (kb. 22 darabhoz):

12 dkg kandírozott narancshéj
10 dkg dió
5 dkg cukor
55 ml tejszín
5 dkg vaj
1 púpozott ek liszt
20 dkg étcsoki

A sütőt előmelegítem 180 fokra (légkeverésest 160-170 fokra). A diót és a narancshéjat durvára vágom/darálom. A tejszínt, vajat és a cukrot egy lábasban összeolvasztom, majd hozzáadom a narancshéjat és a diót. Megvárom, amíg felforr, majd belekeverem a lisztet. Azzal is hagyom egyet rottyanni, majd lehúzom a tűzről.
Szilikonos sütőpapírral bélelt tepsire egymástól tisztes távolságra kis halmokat rakok a masszából (sütés közben elterülnek), egy kanál hátuljával akár kicsit el is kenegetem/terítem őket, majd berakom a sütőbe kb. 10 percre (amíg a szélük megbarnul). Hagyom őket kihűlni (mivel leginkább ilyenkor karácsony táján szoktam moszkauert csinálni, mindig kirakom az erkélyre).
A csoki 2/3-át vízgőz felett (vagy mikróban) felolvasztom, az 1/3-át pedig nagyon apróra vágom, és a felolvadt csokihoz keverem (azaz temperálom a csokit). A kihűlt moszkauerek alját egyenként a csokiba mártom (vagy kenőkéssel – mintha nutellát kennék – megkenem őket), és csokis felükkel felfelé tálcára rakosgatom őket, és hagyom a csokit megdermedni.

moszakuer1

Miért pont aprósüti?

Miért pont aprósüti? Mert kicsi, de önmagában egy egész… és mert sokféle, lehet díszíteni, a végtelenségig variálni, mert lehet együtt csinálni, mert, mert, mert…ha olvasod ezt az oldalt, te már tudod is:)