0Ft

0 termék a kosárban

Gluténmentes málnás-mandulás-zabpelyhes süti

Ma nem is terveztem sütni. De amikor a legfőbb ihletforrásomon, a Pinteresten böngésztem, megakadt a szemem egy rebarbarás-mandulás sütin, és tudtam, hogy muszáj lesz alkotnom valamit. Így megy ez nálam. Plusz egy ok volt a sütésre, hogy most van is hova elvinnem vendégségbe, hogy ne a mi családunk egye meg az egészet, én (és a kisfiam is) ugyanis addig enném, ameddig van itthon, és az senkinek sem lenne jó…De egyébként egészen elképesztően finom lett, nulla liszttel, csak mandulával és gluténmentes zabpehellyel és sok-sok málnával. Még szerencse, hogy csak holnap este visszük el 😉
Egy jó tanács: a narancsot (szigorúan csak kezeletlen héjút) ne spóroljátok ki belőle, zseniálisan finom lesz tőle!

Hozzávalók (22 cm-es tortaforma, kb. 8-10 szelet):

1 bögre: 240 ml
1 bögre nádcukor
70 g szobahőmérsékletű vaj
2 tojás
1 bögre görög joghurt
fél bögre kókuszreszelék
1 kezeletlen narancs héja
1 tk sütőpor
1 csipet só
A tetejére:
2 marék málna
mandulalapocska
a szóráshoz porcukor
A száraz hozzávalókat (zabpehely, mandulaliszt, kókuszreszelék, sütőpor) összekeverjük egy tálban. Egy másik tálban a vajat a cukorral kihabosítjuk, majd hozzáadjuk a mandulavajat és a narancshéjat is, ezekkel is alaposan elkeverjük. Egyenként hozzáütjük a tojásokat, mindegyiket kb. 1 percig keverve. Mehet bele a joghurt, majd a száraz hozzávalók. Egy sütőpapírral kibélelt tortaformába rakjuk, a tetejét kirakjuk a málnával, és megszórjuk a mandulalapocskákkal. Mehet a sütőbe 170 fokra, kb. 40 percre. A végén porcukorral megszórjuk.

Vegán, raw, mindenmentes kókusztekercs kesudióvajjal

Beszippantott a raw sütik és a magvajak világa. Mondanám, hogy így lelkiismeret-furdalás lehet akármennyi édességet enni, de legnagyobb sajnálatomra ez nem lenne igaz. Kalória ezekben is van, tehát nem lehet őket mértéktelenül enni, viszont a cukros-fehér lisztes cuccokkal szemben ezek a sütik tele vannak vitaminokkal, ásványi anyagokkal (tudtad például, hogy a kesudiónak  kiemelten magas a nátrium, kalcium és a magnézium tartalma?), és telítetlen zsírsavakkal az olajos magok révén. Magas rosttartalmuk miatt a vércukrot sem olyan hirtelen repítik a magasba, mint a cukros-fehér lisztes társaik. Ugye, hogy ezek után te is könnyebb szívvel esel neki egy egész tekercsnek? Mondom én.

Higgyetek nekem: totál olyan íze van, mint a klasszik kókusztekercsnek, mínusz vaj, cukor, háztartási keksz, tej. Elképesztő finom. Teljesen saját fejlesztés, büszke is vagyok rá nagyon. A kakaós rész alapja datolyapaszta és mandulaliszt, a krém a szuper kenhető állagát pedig a kesudióvajnak köszönheti. Ez a hűtőben kicsit visszadermed, és így lesznek tökéletesen vágható, szép szeleteink. Mi a datolyapasztát készen, nagy tömbökben vesszük, de házilag is lehet készíteni: ehhez a datolyát langyos vízbe áztatjuk 3-4 órára, majd a vizet leöntjük róla, és késes robotgépben paszta állagúra aprítjuk/daráljuk. Az a jó, ha kissé összeáll, mert ha túl lágy, vizes, nem tudjuk majd nyújtani, ragadni fog. Ilyenkor rakjunk még hozzá sima (nem beáztatott) datolyát, vagy a mandulaliszt arányán is növelhetünk.

Jöjjön már az a recept, igaz?

A kakaós részhez:

300 g datolyapaszta
150 g mandulaliszt
50 g jó minőségű, cukrozatlan kakaópor

A kókuszos krémhez:

1 dl kókusztejszín
50 g Mendula vaníliás kesudióvaj
50 g kókuszreszelék
1 ek méz/kókuszcukor,/juharszirup

A kakaós rész összetevőit késes betétű robotgépben összekeverjük, majd két réteg sütőpapír között kb. 21X25 cm-es téglalappá nyújtjuk. A krémhez a kókusztejszínt és a kesuvajat összemelegítjük, kézi habverővel jól elkeverjük, majd beletesszük a kókuszreszeléket és a választott édesítőt is. Egyenletesen rákenjük a kinyújtott kakaós lapra, a tetején kb. 2 cm-es részt szabadon hagyva, majd óvatosan feltekerjük. Kókuszreszelékbe hempergetjük, majd folpackba csomagolva hűtőbe tesszük legalább 2 órára.

Epres-vaníliás kesudiókrémes tartlet (raw, vegán, paleo, GM, LM)

Szeretitek a tartletet? Omlós tészta, vaníliakrém, sok-sok gyümölcs. Én imádom. Ha meg mindez még csupa-csupa szuper hozzávalóból, olajos magokból, zabpehelyből és egészséges édesítőkből áll, komolyan mondom, maga a mennyország. Lehet, hogy ezzel a recepttel kicsit elkéstem, az epret a piacokon szép lassan felváltja a cseresznye, málna, ribizli, de nem történik nagy baj, ha az epret ezekre cserélitek!
Hozzávalók:
A tartlet kosárkákhoz:
120 g mandulaliszt
60 g dióvaj
30 g agavé szirup/almasűrítmény/juharszirup
A krémhez:
100 g kókusztejszín
20 g juharszirup/méz (a nem vegán verzióhoz)
A “tészta” hozzávalóit késes robotgépben összedolgozzuk, majd egyenletesen belenyomkodjuk a tartlet formákba. A krém hozzávalóit szintén késes robotgépben, esetleg botmixerrel egyenletes krémmé keverjük, és 6 felé osztva belesimítjuk a tésztakosárkákba.
Az epreket szépen felszeleteljük, leitatjuk róluk a nedvességet, és szépen kirakjuk vele a tartleteket. Hűtőbe rakjuk min. 2 órára.

Glutén-és laktózmentes málnás-mandulavajas süti

málnás-mandulavajas gluténmentes süti

Hozzávalók:

90 g (1 kis üveg) Mendula málnás mandulavaj
2 tojás
70 g nádcukor
50 g laktózmentes vaj vagy kókuszzsír
50 g kókuszreszelék
100 g mandulaliszt

A tetejére:
100 g étcsokoládé
10 g kókuszzsír
liofilizált málna, kókuszchips

 

Elkészítés:
A tojásokat habosra keverjük a cukorral. Belekeverjük az olvasztott vajat vagy kókuszzsírt, a mandulavajat, a mandulalisztet és a kókuszreszeléket is. Sütőpapírral kibélelt tepsibe simítjuk (15X20 cm), és 180 fokon kb. 15 percig sütjük, amíg világosbarnára sül. A tetejére vízgőz felett felolvasztjuk a csokit a kókuszzsírral, rákenjük, majd liofilzált málnával és kókuszchipsszel díszítjük.

málnás-mandulavajas gluténmentes süti

Könnyű késő nyári: szilvás lepény

Vagy még nincs késő nyár? Ezen gondolkodtam…nekem most érzésre már abszolút az, nincsen az az ilyenkor egyébként egyáltalán nem ritka kánikula, hűvösek az esték (nálunk legalábbis biztosan), néhol már hullanak a falevelek… Nincs az a nyári főszezon érzésem, na. De most akkor a sütiről: nálunk nagyon szokatlan módon, alig bírtam megmenteni pár szeletet a fotózáshoz. Nem vagyunk annyira édesszájú család, mint azt a látszat sejteti. Kezdődött ott, hogy a Kétéves befejezte az ebédet, ki akart jönni az etetőszékéből (karok nyújtogatva, “Mama kivenni babát!”), mire megkérdeztem: Kérsz sütit? Abban a szent pillanatban karok le, baba leül, amit igennek vettem. De azért kaptam megerősítést egy “Baba kér sütit!” formájában is. Aztán a Mama is rákattant, mi tagadás… és hazajött Papa, és még ő is evett belőle.

szilvás lepény_2

Ez a szilvás pite régi kedvenc amúgy, nagyon egyszerű, viszont állati finom: én most ráadásul extra vékonyra nyújtottam a tésztáját, gyakorlatilag olyan lett, mint egy gyümölcsös pizza. A tésztán rengeteg szilva fahéjas cukorral megszórva, ami levet ereszt sülés közben, nyamm. Szóval mondhatnám, hogy nem is süti, csak sült gyümölcs:) Amúgy cukor  tényleg kevés van benne, kb. 2-3 evőkanál.

szilvás lepény_1

És akkor jöjjön a recept, és próbáljátok ki más gyümölccsel is!! (Sárgabarack néhol talán még akad, de őszivel is isteni, vagy bogyósok is mehetnek rá).

Hozzávalók (kb. 30X40 cm-es tepsihez):

A kelt tésztához:
200 g liszt
10 g friss élesztő (vagy kb. 1 tk szárított élesztő)
1 dl langyos tej
30 g+1 tk cukor
1 tojás
35 g olvasztott vaj
1 csipet só

A tetejére:
1 kg szilva
1 ek cukor
fél tk őrölt fahéj

Elkészítés:

A langyos tejben simára keverjük az élesztőt és az egy tk cukrot, majd kb. 15 percig hagyjuk felfutni (ha szárított élesztőt használunk, nem kell felfuttatni, a liszttel elkeverjük az élesztőt, majd mehet bele az összes többi hozzávaló). Ha felfutott, a lisztet, a sót, a 30 g cukrot, olvasztott vajat, tojást és az élesztős tejet simára dagasztjuk, amíg elválik az edény falától. Viszonylag lágy tészta lesz. Kb. 1 óráig letakarva kelni hagyjuk. Ezalatt a szilvát megmossuk, kimagozzuk, majd negyedekbe vágjuk. A tésztát lisztezett deszkára borítjuk, átgyúrjuk, majd kb. 30X40 cm-esre kinyújtjuk, sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk (ha kicsit vastagabban szeretjük a tésztát, lehet kisebbre is). Szépen kirakjuk a szilvával, megszórjuk az 1 ek cukor és 1 tk fahéj keverékével, majd 190 fokra előmelegített sütőben megsütjük, míg a széle szépen megbarnul.

szilvás lepény_3

Mentés