0Ft

0 termék a kosárban

Könnyű késő nyári: szilvás lepény

Vagy még nincs késő nyár? Ezen gondolkodtam…nekem most érzésre már abszolút az, nincsen az az ilyenkor egyébként egyáltalán nem ritka kánikula, hűvösek az esték (nálunk legalábbis biztosan), néhol már hullanak a falevelek… Nincs az a nyári főszezon érzésem, na. De most akkor a sütiről: nálunk nagyon szokatlan módon, alig bírtam megmenteni pár szeletet a fotózáshoz. Nem vagyunk annyira édesszájú család, mint azt a látszat sejteti. Kezdődött ott, hogy a Kétéves befejezte az ebédet, ki akart jönni az etetőszékéből (karok nyújtogatva, “Mama kivenni babát!”), mire megkérdeztem: Kérsz sütit? Abban a szent pillanatban karok le, baba leül, amit igennek vettem. De azért kaptam megerősítést egy “Baba kér sütit!” formájában is. Aztán a Mama is rákattant, mi tagadás… és hazajött Papa, és még ő is evett belőle.

szilvás lepény_2

Ez a szilvás pite régi kedvenc amúgy, nagyon egyszerű, viszont állati finom: én most ráadásul extra vékonyra nyújtottam a tésztáját, gyakorlatilag olyan lett, mint egy gyümölcsös pizza. A tésztán rengeteg szilva fahéjas cukorral megszórva, ami levet ereszt sülés közben, nyamm. Szóval mondhatnám, hogy nem is süti, csak sült gyümölcs:) Amúgy cukor  tényleg kevés van benne, kb. 2-3 evőkanál.

szilvás lepény_1

És akkor jöjjön a recept, és próbáljátok ki más gyümölccsel is!! (Sárgabarack néhol talán még akad, de őszivel is isteni, vagy bogyósok is mehetnek rá).

Hozzávalók (kb. 30X40 cm-es tepsihez):

A kelt tésztához:
200 g liszt
10 g friss élesztő (vagy kb. 1 tk szárított élesztő)
1 dl langyos tej
30 g+1 tk cukor
1 tojás
35 g olvasztott vaj
1 csipet só

A tetejére:
1 kg szilva
1 ek cukor
fél tk őrölt fahéj

Elkészítés:

A langyos tejben simára keverjük az élesztőt és az egy tk cukrot, majd kb. 15 percig hagyjuk felfutni (ha szárított élesztőt használunk, nem kell felfuttatni, a liszttel elkeverjük az élesztőt, majd mehet bele az összes többi hozzávaló). Ha felfutott, a lisztet, a sót, a 30 g cukrot, olvasztott vajat, tojást és az élesztős tejet simára dagasztjuk, amíg elválik az edény falától. Viszonylag lágy tészta lesz. Kb. 1 óráig letakarva kelni hagyjuk. Ezalatt a szilvát megmossuk, kimagozzuk, majd negyedekbe vágjuk. A tésztát lisztezett deszkára borítjuk, átgyúrjuk, majd kb. 30X40 cm-esre kinyújtjuk, sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk (ha kicsit vastagabban szeretjük a tésztát, lehet kisebbre is). Szépen kirakjuk a szilvával, megszórjuk az 1 ek cukor és 1 tk fahéj keverékével, majd 190 fokra előmelegített sütőben megsütjük, míg a széle szépen megbarnul.

szilvás lepény_3

Mentés

Tejcsokis-narancsos cookie karamellizált dióval

Ha csak egyvalamit sütsz a héten, ez legyen az!

A cookie olyan, mint a muffin: időhiányban szenvedő (=az összes) háziasszony nagy barátja, gyorsan készen van, egy jó alaprecept a végtelenségig variálható, és bár nem egy kifinomult, többféle textúrájú és rétegű francia desszert, mégis zseniálisan finom. Nagy titok nincs: jó minőségű alapanyagok kellenek bele (vaj!!, nem margarin, finom tejcsoki, jó minőségű magok…) és ne süssük túl. Ez a recept egy jó kiindulási alap, bármit lehet hozzáadni, sőt kell is, kísérletezgessetek! (Étcsoki, tejcsoki, fehér csoki, dió, mandula, mogyoró, kesudió, aszalt vörösáfonya/meggy/sárgabarack, citromhéj, narancshéj, fahéj stbstbstb…).
cookie karamellizált dió tejcsoki

Hozzávalók (kb. 25-30 darabhoz):

175 g finomliszt
115 g puha vaj
120 g cukor
1 tojás
1 (kezeletlen héjú) narancs héja
80 g tejcsoki apróra vágva
40 g kandírozott narancshéj
60 g karamellizált dió*
1 nagy csipet só

*Így csináld: egy serpenyőben keverj el kb. 2 marék diót 2 ek cukorral, kis tűzön folyamatosan kevergesd, így karamellizálod a cukrot, és egyben a dió is megpirul. Ha kész, terítsd ki egy sütőpapírra, majd ha kihűlt, aprítsd fel a kívánt nagyságúra.

Elkészítés:

A kekszhez a vajat a cukorral kihabosítom, majd hozzáütöm a tojást. Azzal is alaposan elkeverem, majd mehet bele az átszitált liszt és a só. Végül hozzáadom a csokit, diót és a narancshéjat. Ezután kanállal kis adagokat veszek ki (vagyis ha valaki a nagy kekszeket szereti, nagy adagokat), golyóvá formálom, kicsit ellapogatom a tenyeremmel, majd mehet egy sütőpapírral bélelt tepsire. 180 fokon addig sütöm, míg a széle nagyon pici színt kap. Nem szabad túlsütni, mert az elviszi az ízét, és belül sem lesz puha.

cookie karamellizált dió tejcsoki_2

cookie karamellizált dió tejcsoki_2

Boltit házilag: így csinálj vaníliapudingot 10 perc alatt!

Ezennel indítok egy rovatot itt a blogon Boltit házilag címmel. Elsősorban népszerű édességeket próbálok meg reprodukálni otthon, mindenféle tartósítószer, aroma és hasonló adalékanyagok nélkül. Hogy miért?
Én mint a Gyermekét-Nagyon-Tudatosan-Táplálni-Igyekvő-Anyuka nagyon ki tudok akadni azon, hogy a kifejezetten/elsősorban gyerekeknek szánt élelmiszerekben (főleg – hogy-hogy nem – édességekben) mennyi szükségtelen és egészségtelen adalékanyag van. Jó, ez a nagyon tudatos táplálás persze enyhe túlzás volt, nem vagyok – szerintem – elvakult ebben a kérdésben, alapvetően két alapszabály van nálunk (és ez ránk is vonatkozik, nem csak a gyerekre):
1. Csak idényzöldségeket ill. -gyümölcsöket eszünk, tehát nincs semmiféle paradicsom, paprika, eper és társai télen (na jó, én egy kis salátakeverékre el tudok csábulni, de a gyereknek semmiképp se adok), max. fagyasztva, lekvár vagy savanyúság formájában,

2. Csak olyan feldolgozott élelmiszert (v)eszünk, amiben nincsen semmilyen adalékanyag. Ebben mondjuk szerencsénk van, mert férjem családja révén pl. kapunk sonkát, kolbászt (ill. magát a húst is), van a közelünkben egy szuper kis tejbolt házi tejtermékekkel, de azt gondolom, hogy egy kis utánajárással már kb. mindenhol be lehet szerezni az alapvető élelmiszereket jó minőségben, ill. házilag is egy csomó finomságot meg lehet csinálni (kenyér, sajt, májkrém stb.).

Az édességek terén nem vagyok a teljes tiltás híve…tök egészségtelen a cukor, tudom, de szerintem egyszer-egyszer simán belefér, hogy adunk egy kis házi kekszet a gyerek kezébe. Sokáig úgysem lehetne eltiltani a cukortól, legkésőbb három évesen az ovitársak úgyis beleviszik a jóba. De szeretném azt hinni, hogy ha a gyerek a valódi, jó minőségű ízeket szokja meg, akkor kevésbé lesz csábító a bolti cucc. Ezzel a rovattal adnék ötleteket a hozzám hasonlóan gondolkodóknak: ha meg is kívánja a kis poronty a bolti édességet, alternatívaként megkínálhatjuk az otthoni – egészségesebb – verzióval, hátha az is megteszi majd neki…(Ez persze hiú ábránd, igaz? Még nincs tapasztalatom, mivel az enyém még nem fedezte fel az ipari édességek csodás világát…kicsi még, még van ráhatásom:).

De akkor vágjunk a közepébe: az első a sorozatban a tejszínhabos vaníliakrém vanília ízű krém (merthogy a boltiban vanília nem sok van).

OK, bevallom, volt a bolt polcán ennél jobb összetevőjű vanília ízű krém is, pl. a kifejezetten gyerekeket megcélzó, kis tégelyes, tehenes figurás vaníliás-csokis krém összetevői nem voltak olyan vészesek (persze jók sem), de én most kifejezetten a legrosszabbra mentem rá. Pedig a vaníliapuding nem egy bonyolult műfaj. 5 összetevőből áll: tej, tojássárgája, cukor, kukoricakeményítő és vanília. Plusz ebben az esetben raktam rá egy kis tejszínhabot is.

vaníliapuding házilag_1

Ezzel szemben a bolti összetevői az alábbiak (figyelitek az első, azaz a termékben a legnagyobb arányban jelen lévő összetevőt?!):
“XY” vaníliaízű tejszínhabos desszert
Összetevők: tejsavó, tejszín (11%), cukor, zsírszegény tej, módosított keményítő, búzakeményítő, növényi zsírok – teljes mértékben hidrogénezett (pálma, kókusz), glükózszirup, étkezési zselatin, sűrítőanyag: E407, E412, emulgeálószerek: E 472b, E 472c, E481, aroma, színezék: E 160a, habosítószer: nitrogén
Hát a tojássárgája? Szegény kimaradt…annak a szerepét megoldották az adalékanyagokkal (aromával, sárga ételszínezékkel (E 160a), sűrítőanyaggal, és az emulgeálószerekkel. A tojássárgája maga amúgy egy természetes emulgeálószer.). A bolti puding ízéről nem írnék, szerintem mindenki ismeri vagy el tudja képzelni.

És akkor következzen az igazi vaníliapuding házilag:

Összetevők (kb. 4 adaghoz):
500 ml tej
4 tojássárgája
35 g kukoricakeményítő
3-4 evőkanál cukor

1 vaníliarúd

Tejszínhab a tetejére (igazi, nem flakonos)

Elkészítés:

A vaníliarudat félbevágom, belsejét egy vékony pengéjű késsel kikapargatom. A tejet a kikapargatott vaníliarúddal forrpontig melegítem. A tojássárgájákat a kikapart vaníliamagokkal és a cukorral kicsit elkeverem (nem kell habosra), majd beleteszem a keményítőt is (az egész mennyiségből elvett kis tejet is lehet hozzáadni ilyenkor, ha túl sűrű lenne), és simára keverem. Ezután szűrőn keresztül lassan a cukros tojássárgájához öntöm a tejet (erre a hőkiegyenlítés miatt van szükség: ha a forró tejhez önteném a tojássárgáját, összeugrana, kicsapódna a tojás), majd az egészet visszateszem kis lángra, és folytonos kevergetés mellett besűrítem. Kis tálkákba osztom, és kihűtöm. Én közvetlenül a krém tetejére mindig folpackot rakok, úgy, hogy összeérjen a krémmel, így nem fog bőrösödni.

vaníliapuding házilag_2

Ugyanígy csokipudingot is készíthetünk: csökkentsük a keményítő mennyiségét 30 g-ra, adjunk 20 g jó minőségű kakaóport a tojássárgájához, majd a végén a kész, meleg pudingban olvasszunk fel 60 g jó minőségű, magas kakaótartalmú étcsokoládét.

Süssünk házi sütit! A legfinomabb túrós süti: a bólyi túrós

Igazi házi süti receptjét hozom most nektek, és már most mondom, hogy ennél jobb befektetett munka/elérhető érték arányú túrós süti nincs. Gyakorlatilag nincs is vele munka. Szerintem ezért is volt benne anyukám állandó süti repertoárjában (bocs, Mami). Hogy a pozitív oldalával kezdjem: anyukámtól láttam, tanultam a családi tűzhely fontosságát, hogy legyen mindig otthon meleg, házi étel; két gyerek és pörgős, sokszor stresszes munka mellett is mindig főzött nekünk, érettségiig minden nap csinált nekünk a suliba szendvicset, volt, hogy az osztálytársaimnak is. De édességek terén…nos, volt egy állandó repertoár (ez a bólyi túrós, madártej, palacsinta, bundás alma, szülinapokon gyümölcs- vagy gesztenyés torta, ennyi. De imádtuk mindegyiket!). És ez a túrós volt a kedvenc. Isteni, szöttyös, túrós-gyümölcsös tobzódás.

Igazi megsárgult, foltos, kicsit szakadt papíron van meg a recept, a mai napig azt vesszük elő, mikor sütjük a sütit. Az eredeti recept szerint kell bele egy “fél héja”, mivel azt én nem tudtam szerezni, tettem bele egy fél citrom héját:)

Hajrá-hajrá, próbáljátok ki, nem fogtok benne csalódni!

bólyi túrós süti_2

Hozzávalók (egy kb. 25X20 cm-es tepsihez):

 

A tésztához:

250 g rétesliszt
fél csomag sütőpor
fél (kezeletlen héjú) citrom héja
220 g porcukor

A töltelékhez:

500 g zsírosabb túró

500 g magozott meggy (mirelit, felolvasztva)
mazsola (ízlés szerint)

vaníliás cukor (igazi vaníliából)

A tetejére:

50 g vaj megolvasztva+a kikenéshez
2 dl tej
2 tojás

Elkészítés:

A “tésztához” összekeverem a réteslisztet, a porcukrot a sütőport és a reszelt citromhéjat, a felét egyenletesen egy sütőpapírral bélelt, enyhén kivajazott tepsibe szórom. Mehet rá a túró, ezt is egyenletesen szétterítem, majd jön rá a meggy és az előzőleg forró vízbe áztatott mazsola, erre pedig a vaníliás cukor. A végén következik a maradék lisztes keverék. Az egészet meglocsolom az olvasztott vajjal, majd a tojásokat felverem kissé, összekeverem a tejjel, és ezt a keveréket szépen egyenletesen a sütire csorgatom. Irány a sütő, 180 fokon kb. 35-40 perc alatt sül meg szép aranybarnára. Ugye hogy alig van vele teendő?
bólyi túrós süti

Mogyorókrémes tarte

Szóval a tarte. Ugyanazért imádom, amiért az aprósütit: egyszemélyes édesség, nem egy szelet az egészből, hihetetlen változatosan elkészíthető, és mert olyan szép. Amiben mindegyik tarte hasonlít: omlós tésztakosár (már itt is lehet variálni pl. olajos magokkal, kakaóporral stb.), és benne valamilyen töltelék, aminek csak a fantáziánk szab határt. Lehet krém (vaníliás, csokis, mascarponés, gyümölcsös, tejszínhabos, mandulás, stb-stb…), vagy gyümölcs, lekvár, ganache, karamell… Én most egy tejcsokoládés mogyorókrémmel töltött tarte receptet hoztam nektek, szerintem szenzációs, és tök egyszerű. A tésztájában is van mogyoró, a krémjében meg főleg az van, és az egész süti édességét szuperül ellensúlyozza az áfonya. A fehér csoki csík rajta csak a ráadás: ha rám hallgattok, nem hagyjátok ki, nagyon feldobja!

mogyoróvajas tarte

Hozzávalók (6 db 10 cm átmérőjű kis piteformához):

60 g finomliszt
40 g nagyon finomra őrölt mogyoró
60 g hideg vaj
1 tojássárgája
2 ek porcukor
1 nagy csipet só

A töltelékhez és a díszítéshez:

1 nagy üveg (240 g) MENDULA csokoládés mogyorókrém
bármilyen (inkább savanykásabb) gyümölcs (nálam most áfonya, de mehet rá bármilyen más bogyós gyümölcs, őszibarack stb.)
Kb. 30 g fehér csokoládé
Pörkölt mogyoródarabok

A lisztet, a mogyorót és a csipet sót egy tálban összekeverem, majd a felkockázott hideg vajjal összemorzsolom, hogy ne legyenek benne nagy vajdarabok. Hozzáadom a porcukrot és a tojássárgáját is, majd gyors mozdulatokkal egynemű tésztává gyúrom. Amikor összeállt, kész is, nem kell sokáig gyúrogatni. Folpackba csomagolva mehet a hűtőbe pihenni fél-egy órára. A sütőt előmelegítem 180 fokra. A piteformákat kivajazom-lisztezem, majd a tésztát enyhén lisztezett felületen vékonyra nyújtom, és kibélelem vele a formákat. Vagy vakon sütöm őket kb. 5-8 percig (sütőpapírt teszek a tésztára, majd valamilyen nehezéket rakok rájuk, pl. sárgaborsó, bab, lencse stb.), majd a nehezék nélkül világos barnára, vagy az aljukat villával megszurkálom (ez is megakadályozza, hogy sülés közben ne púposodjanak fel, csak kevésbé biztos módszer), és így sütöm őket világos barnára.

Ha kihűltek, megtöltöm őket a mogyorókrémmel, majd gyümölccsel és apróra vágott mogyoróval díszítem. A fehér csokit – gyakran átkevergetve, mert könnyen megég – mikróban felolvasztom, egy kis uzsonnás zacskóba rakom, az egyik csücskén icipici lyukat vágok, és olvasztott csokival becsíkozom a mini tortákat.